Np3 storköper bolag för över halv miljard
Andreas Nelvig, vd, Np3. Foto: World in Property

Np3 storköper bolag för över halv miljard

Transaktion

6 februari 2018

Bolaget expanderar med ett köp av bland annat Norrlandspojkarna. Nu berättar Andreas Nelvig om affären och framtiden.

 

I går under bolagsstämman beslutades det att Np3 nu gör ett storköp av två bolag i Sundsvallsområdet. De kommer att förvärva samtliga aktier i Norrlandspojkarna Fastighetsaktiebolag samt Industrifastigheter i Timrå AB från Poularde AB som ägs av bolagets huvudägare tillika styrelseledamot Lars Göran Bäckvall med närstående.

Prislappen landar på strax över en halv miljard. För World in Propery berättar vd Andreas Nelvig varför NP3 väljer att satsa just på dessa bolag.

– Som jag ser det så är det fastigheter vi köper. Vi köper dem till en avkastning över vår implicita yield och dessutom med stor potential. Värderingarna ligger i snitt på ungefär 540 miljoner kronor och vi förvärvar för 514 miljoner så vi tror kort och gott att det är en värdeskapande affär för våra aktieägare.

Ytterligare nyemission

Köpet kommer bland annat att finansieras med den nyemission av preferensaktier som fick ett godkännande under gårdagens stämma. Emissionen ger företrädesrätt för aktieägarna och berättigar varje existerande stamaktie som innehas på avstämningsdagen den 8 februari 2018 till en teckningsrätt, varvid fem teckningsrätter berättigar till teckning av en ny preferensaktie.

Teckningskursen är 26,50 kronor per aktie, vilket vid fullteckning kommer att inbringa ungefär 288 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningsperioden löper från den 12 februari till och med den 28 februari 2018.

– Alla våra avtal på större affärer är under förutsättning av finansiering. Då vi måste ha stämmobeslut för både förvärvet och emissionen gällande preferensaktier, konstaterar Nelvig.

Fler köp väntar

Np3 köpte under 2017 fastigheter för ungefär 665 miljoner kronor. Och att rivstarta 2018 med en affär värd en bit över en halv miljard tyder på att det finns utrymme för expansion även under detta år.

– Np3 är och skall vara ett tillväxtbolag över tid. Vi ser potentiella värdeskapande affärer och det gör att jag ser en tillväxt även under 2018.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se