Något högre inflationsförväntningar

Något högre inflationsförväntningar

Ekonomi

23 januari 2020

Inflationsförväntningarna stiger marginellt på fem års sikt bland marknadens aktörer, men är stabila på ett och två års sikt.

Detta visar en enkät gjord av Kantar Sifo Prospera.

Inflationen i årstakt enligt måttet KPI antas bli 1,7 procent på både ett och två års sikt, vilket är oförändrat jämfört med föregående enkät. Men på fem års sikt höjs förväntningarna till en inflation på 1,9 procent, mot tidigare 1,8 procent.

Förväntningarna på inflationen enligt KPIF-måttet, som Riksbanken har som riktmärke, ligger stabilt på 1,6 procent på ett och två års sikt och på 1,8 procent på fem års sikt.

Förväntningarna på reporäntan justeras också marginellt, men bara på fem års sikt, då marknadens aktörer räknar med en reporänta i snitt på 0,9 procent mot tidigare 0,8 procent.

Marknadens aktörer ser även något ljusare på tillväxten på fem års sikt nu än i förra mätningen. Tillväxten på fem års sikt väntas bli 2 procent, mot tidigare 1,9 procent.

Tillväxten på ett års sikt antas ligga på 1,3 procent, medan tillväxten på två års sikt väntas bli 1,6 procent – vilket är oförändrat med Kantar Sifo Prosperas enkät i december.

Av TT

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se