Mäklarnas bästa tips till förstagångsköpare

Mäklarnas bästa tips till förstagångsköpare

Bostäder

16 november 2023

För den som har möjlighet kan det vara köpläge att gå in på marknaden nu när priserna generellt sett sjunkit. Fastighetsbyråns mäklare delar här med sig av sina bästa tips och råd till förstagångsköpare.

En bostadsaffär är en av de största investeringar många kommer att göra i livet, både ekonomiskt och känslomässigt, och något som behöver både planeras och budgeteras för. I Fastighetsbyråns Mäklarpanel, genomförd i oktober, svarade många av mäklarna att det är ett bra läge för förstagångsköpare att gå in på marknaden nu – om man har möjlighet. Bostadspriserna har generellt sett justerats nedåt sedan våren 2022. Bostadsrättspriserna i riket har gått ner 9,8 % sedan toppen i mars 2022 och ettor, som många förstagångsköpare satsar på, har gått ner med 11,3 %*.

– Lägre priser ökar möjligheten till att kunna komma in på marknaden med en lägre kontantinsats, samtidigt som möjligheten till en bra värdeutveckling över tid ökar. Det kan vara ett bra läge att ta sig in på marknaden nu men det gäller att ha en helhetsbudget med bra marginaler och gärna ett sparande som buffert. Håll en tät dialog med banken och ha allt det praktiska kring ekonomin och lånelöfte klart innan du startar bostadsjakten, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Flera mäklare tipsar också om att undvika att köpa renoveringsobjekt som första bostad. Att putsa upp ytskikt, måla om och slipa golv kan höja helhetskänslan, men att behöva genomföra en hel badrumsrenovering det första man gör kan ställa till det ekonomiskt för den som precis gått in på marknaden.

Planera för att bo en längre period i bostaden, tänk inte ”smarta klipp”

Ingen kan med säkerhet säga hur ekonomin och marknaden kommer att utveckla sig framöver och många av Fastighetsbyråns mäklare tar upp vikten av att tänka långsiktigt och köpa för att bo och trivas.

– Köp en bostad som du planerar att bo i minst några år och utgå från din livssituation, istället för att tänka snabba klipp och en snabb bostadskarriär. Jag vill också tipsa om att gå på många visningar för att få en bild av vad du själv gillar och vill ha och vart du kan tänka dig att bo. På så vis lär du dig om marknaden och har möjlighet att ställa frågor direkt till mäklare, både om processen och objekten, fortsätter Pia-Lotta Svensson.

Mäklarna tipsar även om att skriv ner sina viktigaste kriterier och bestämma vilka av dessa som är prioriterade och vilka som är mer ”nice to have”. Se också till att vara påläst och se över bostadsföreningens ekonomi. Ska ett stambyte eller större renoveringar genomföras i närtid kommer det påverka både föreningens ekonomi, din boendesituation och avgift.

Faktaruta

Mäklarnas bästa råd till förstagångsköpare:

  • Bra läge att gå in på marknaden nu – om man har möjlighet.
  • Gör en helhetsbudget och ha bra marginaler. Ha ett eget sparande som buffert till driftkostnader, eventuella renoveringar och underhåll av bostaden
  • Tänk långsiktigt, planera för att bo minst några år i bostaden. Tänk inte snabba klipp.
  • Köp för att bo och utgå från dina behov och din livssituation.
  • Gå på många visningar för att lära dig mer om marknaden och för att få en bild av vad du själv gillar.
  • Undvik för mycket renovering i början.
  • Skriv ner dina viktigaste kriterier, vad är ”nice to have” och vad kan prioriteras bort.
  • Ha allt ekonomisk klart, lånelöfte etc., innan du börjar leta.
  • Var påläst och se över föreningens ekonomi. En stabil förening med låg belåning är en trygghet när omvärlden skakar och räntorna höjs.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se