Misstänkt insiderhärva kring Victoria Park-affär Foto: Ekobrottsmyndighten

Misstänkt insiderhärva kring Victoria Park-affär

Ekonomi

10 oktober 2018

Tre personer har häktats misstänkta för insiderhandel i samband med budet på fastighetsbolaget Victoria Park i våras.

 

Det är Dagens Industri som tagit del av uppgifter kring den misstänkta brottshändelsen.

Ekobrottsmyndigheten vill dock inte bekräfta för tidningen att det handlar om handel med aktier i Victoria Park men bolagets vd säger till Di att företaget i förra veckan fick besök av Ekobrottsmyndigheten.

För World in Property trycker Victoria Parks vd Per Ekelund på att denna händelse inte har med boalget att göra.

– Det är väldigt svårt för mig att kommentera den här händelsen eftesom den ligger inte har med oss att göra. Det här ligger utanför vårt bolag och det påverkar oss inte.

Tjänat 200 000

Ingen av de tre som häktades i fredags i förra veckan har alltså någon direkt koppling eller är insider på Victoria Park, utan männen måste om misstankarna håller ha fått informationen på något annat sätt.

De misstänkta brotten ska ha gått till så att männen köpte aktier bara några dagar innan ett bud offentliggjordes på bolaget, vilket fick aktien att skjuta i höjden.

De tre männen har enligt misstanken tjänat kring 200 000 kronor per person på handeln och det är oklart i dagsläget vem som har gett de tre männen information om att den stora affären var på gång.

Omsatte miljard

En av de häktade männen är en framgångsrik affärsman från södra Sverige och omsatte bland annat en miljard under 2017 i ett av bolaget. De andra två männen är yngre, men har en nära kopplingar till affärsmannen som nekar till brott.

– Han har alltså inte mottagit någon insiderinformation och han är oskyldig. Vi utgår från att den här stormen blåser över snart, säger Kristoffer Ståhl, advokat och offentlig försvarare, till DI.

World in Property har utan framgång sökt åklagare Christer Dahlström som leder utredningen.

Av Jesper Lögdahl & TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se