Minskad blankning i JM – SBB toppar listan
Blakningen i JM minskar – SBB toppar listan.

Minskad blankning i JM – SBB toppar listan

Ekonomi

25 mars 2021

Blankningarna i JM minskar och sammantaget är få fastighetsaktier på Stockholmsbörsen blankade. SBB toppar listan över både fastighetsbolag och samtliga börsbolag.

Blankningarna i JM fortsätter att minska och är nu nere på den lägsta nivån sedan 2016, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Den brittiska hedgefonden Marshall Wace ligger nu kort motsvarande 0,69 procent av kapitalet i JM efter att på tisdagen minskat sin position ytterligare.

Några andra publika blankningspositioner (över 0,5 procent) finns inte i JM, enligt ägardatatjänsten Holdings och Finansinspektionens register.

Vid årsskiftet var totalt kring 3,4 procent blankat och ett år tidigare ungefär tio procent. Som mest, under sommaren 2019, var motsvarande drygt 15 procent av aktierna i JM blankade, enligt Holdings.

Liten ökning i Castellum

En ny registering angående blankning i Castellum registrereades i början av veckan. Det är Arrowstreet Capital som har blankat 0,7 procent av totala antalet aktier i Castellum. Positionen är en ökning från tidigare 0,6 procent.

SBB toppar listan

SBB toppar blaknings-listan över både fastighetsbolag och samtliga svenska börsbolag med 5,26 procent blankade aktier.

Tidigare har SBB förklarat att merparten av blankningen hänger ihop med en emission av skuldförbindelser (så kallade tvingande konvertibler) som bolaget gav ut i juli förra året och där köparna förbinder sig att konvertera dem till aktier.

"Inte blakning i normal mening"

– Genom förfarandet så säkrar vissa av deltagarna i emissionen sin position gentemot B-aktien. Det är alltså inte blankningar i dess normala bemärkelse och konvertibelinnehavarna vill att aktien ska stå så högt som möjligt i samband med konverteringen 2023, kommenterade SBB:s Adrian Westman i ett mail till Dagens Arena i februari.

Här är blankning-listan för fastighetsbolag:

Sammantaget är få fastighetsaktier på Stockholmsbörsen blankade. Det gäller även aktier i andra branscher. Även nivåerna ligger relativt lågt.

Så här ser läget ut just nu gällande fastighetsbolagen enligt Finansinspektionens register:

Bolag/Andel blankade aktier

SBB 5,26 %

Alm Equity 1,73 %

Balder 0,8 %

Castellum 0,7 %

Pandox 0,69 %

JM 0,69 %

Skanska 0,52 %

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se