Miljardlån ska täcka superbygget Foto: TT

Miljardlån ska täcka superbygget

Ekonomi

16 maj 2019

Europeiska investeringsbanken kan hjälpa Northvolt.  Bolaget är nära ett miljardlån för att klara bygget av nya fabriken.

Pengarna som EIB är på väg att ge batteritillverkaren ska gå till att bygga bolagets fabrik i Skellefteå.

Förhandlingarna är dock ännu inte helt slutförda, enligt ett pressmeddelande från EIB.

"I avvaktan på att det så kallade förfarandet för "due diligence" och förhandlingarna slutförs planeras en EIB-finansiering uppgå till 350 miljoner euro", skriver EIB.

EIB har tidigare hjälpt till att lånefinansiera Northvolts testfabrik i Västerås.

"Det lån på 350 miljoner euro till Northvolt som i dag godkändes i princip av vår styrelse är den största direkta EIB-finansiering som någonsin godkänts för batteriteknik och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Northvolt under de kommande månaderna för att ingå avtalen", skriver EIB:s vice ordförande Andrew McDowell i en kommentar.

Näringsminister Ibrahim Baylan välkomnar EIB-beslutet som väldigt tillfredställande.

"Ett stort steg mot storskalig batteriproduktion i EU och ett fossilfritt samhälle", skriver han i en kommentar.

Dagens Industri var först ut med att rapportera om att EIB gjort upp om ett nytt miljardlån. Enligt tidningen beräknas Northvolts planerade fabriksbygge kosta cirka 30 miljarder kronor. Första etappen beräknas kosta 16,4 miljarder.

Northvolt skrev i måndags på ett leveransavtal med lastbilstillverkaren Scania, som enligt uppgift också överväger att skjuta till kapital till Northvolts fabrikssatsningar.

Ikea-ägaren Ingka Group överväger också att delta i finansieringen av Northvolts fabriker, enligt en talesperson för bolaget som pratat med Reuters.

Av TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se