Miljardaffär: Castellum köper hela SBB:s innehav i Entra
– Entra är en bra investering i form av ett unikt, högkvalitativt fastighetsbestånd, säger Henrik Saxborn, VD för Castellum.

Miljardaffär: Castellum köper hela SBB:s innehav i Entra

Transaktion

15 juni 2021

SBB har sålt hela sitt aktieinnehav i norska Entra till Castellum för 3,14 miljarder norska kronor. Efter affären äger Castellum 18,2 procent av aktier och röster i Entra.

SBB avyttrade igår alla sina 14 947 109 aktier i Entra till en kurs om 210 norska kronor per aktie till Castellum, motsvarande cirka 3,14 miljarder norska kronor.

Försäljningen innebär cirka 10 procents avkastning under innehavstiden, motsvarande 20 procent på årsbasis.

SBB har också beslutat avbryta den planerade sekundärnoteringen av bolagets stamaktier av serie B på Oslo Börs, då det i dagsläget inte finns förutsättningar att uppnå tillfredsställande likviditet.

– Med denna försäljning sätter vi punkt för SBB:s intresse för Entra och jag får konstatera att utfallet inte blev vad vi först hade tänkt oss. Det känns dock bra att vi kan få lite avkastning även på affärer som inte går vägen, och försäljningen ger oss ytterligare möjligheter att satsa på bostäder och äldreboenden, säger Ilija Batljan, VD och grundare av SBB.

Näst störst efter Balder

Efter förvärvet innehar Castellum 33 172 109 aktier, motsvarande 18,2 procent av aktierna och rösterna i Entra. Det gör Castellum till näst största ägare i Entra efter Balder, som efter våren senaste köp nu är uppe i 32,7 procent av aktierna i Entra.

Castellum uppger att förvärvet är ett effektivt sätt att uppnå önskad exponering mot norsk fastighetsmarknad och ligger helt i linje med bolagets strategi att vara en ledande fastighetsägare och investerare i nordisk fastighetsmarknad. 

– Entra är en bra investering i form av ett unikt, högkvalitativt fastighetsbestånd med bra geografisk exponering, en mycket intressant projektportfölj, stort kundinslag av statliga myndigheter och en sund balansräkning. Således finns alla förutsättningar för att skapa god tillväxt framöver, säger Henrik Saxborn, VD för Castellum.

Nytt all time high igen för Entra

Entra-aktien steg under måndagen och noterade ytterligare - på kort tid - ett all time high på 212,50 norska kronor. Vid stänging var kursen 212 norska kronor. Uppgången under dagen blev 1,24 procent. 

På ett år har Entra-aktien gått upp med 68 procent.

 

 

 

 

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se