Midsommarläsning: Stockholms sämsta fastighetsägare?
Reportage

Glad midsommar önskar World in Property och berättar historien om Wonna I de Jong. En svartlistad fastighetsägare som hyresgästerna är rädda för.
Artikeln är publicerad första gången i World in Property magasin #3 som kom ut i maj tidigare i år.
Det är i mitten av 60-talet i Polen och efterkrigstiden har satt sina spår. Det är ett kommunistiskt styre och den fria marknaden är begränsad. Att tjäna pengar är fult och staten håller ett järngrepp om sina medborgare.
I staden Przasnysz som ligger vid floden Węgierka elva mil norr om Warszawa växte Wonna upp. Redan som sexåring har hon en tveksam inställning till samhället och de hinder de lade för vanligt folk. Hon vill tjäna pengar och börjar sälja familjens egenodlade grönsaker på torget. Främst är det persilja och gräslök som hon lyckas sälja vidare till torghandlarna. Anledningarna är enkla. Dels är dessa grönsaker lätta att bära, men dels får hon mest betalt per kilo.
Som 13-åring vinner hon en resa till Moskva. Sovjet är ännu mer reglerat än Polen och här finns det inte utrymme för mode och kläder. Wonna säljer sina kläder och inser att guld är billigare i Sojvet än i hemlandet. Hon fyller sin resväska med vigselringar och smycken och smugglar tillbaka dem hem. Dessa resor gör hon flera gånger till olika öststater och skapar sig på så sätt en liten förmögenhet.
Flyttar till Sverige
Wonna hatar det Polen står för och vill bara bort och när hon i slutet av 70-talet hör talas om Sverige bestämmer hon sig för att flytta dit.
– När jag läste att Sverige hade den högsta levnadsstandarden i världen ville jag dit. Jag hörde inte hemma i Polen. Jag ägde min egen bil, jag gick inte i kyrkan och ville bort från de polska kärringarna som inte tyckte om mig för att jag var min egen, har hon berättat i en intervju i E24.
Efter ett äktenskap under 80-talet med en holländare heter hon i dag Wonna I de Jong. Hon har gått från att vara en fattig polsk invandrare som bodde i Rinkeby till att bli en av landets rikaste och största privata fastighetsägare.
Vägen dit går via juridikstudier och en vända i Holland med dåvarande maken där hon lyckades få ihop en miljon kronor i klock- radio- och tv-branschen. Den miljonen investerade hon i fastigheter i Holland, pengarna växte och blev 10 miljoner på kort tid. När hennes skilsmässa var ett faktum tog hon sin son och flyttade tillbaka till Sverige där hon direkt satte i gång att investera pengarna i fastigheter.
– Det var en stor dröm att bli rik, har hon berättat i en radiointervju med Ulf Elwing för några år sedan.
Och visst är hon känd och rik och stolt över det. Hon har bland annat visat upp sitt hem och sitt lyxleverne i Kanal 5:s numer insomnade dokumentärserie ”Den hemliga miljonären”. Fastighetsmiljardären har även medverkat i SVT:s ”Jakten på Lyckan” och berättat om sitt värv i ”Min Sanning”.
Köpte av SLL
Förra året hade hon ett privat överskott av kapital på 17 miljoner kronor och tillsammans med sonen Alexander Östling äger hon fastigheter för över tre miljarder kronor. Totalt består i dag beståndet av 1 350 hyreslägenheter och 1 000 kommersiella lokaler.
Hon har bostäder främst i ytterkanterna av Stockholm samt i Mälardalen och hon har gjort affärer med några av de allra största och har under de senaste åren kraftigt expanderat sin verksamhet.
Så sent som i januari i år sålde Stockholms Läns Landsting ett 16-våningshus på Kungsholmen för 262 miljoner till henne. Fastigheten är i det närmaste tomställd och har tidigare innehållit delar av psykiatrin och det är sagt att landstinget under en period kommer att hyra mindre ytor i fastigheten.
I området Brantholmen i Skärholmen köpte Wonna bostäder av Akelius för 300 miljoner år 2006. Under 2010 förvärvade hon slottet Yxtaholm av Svenskt Näringsliv för 35 miljoner kronor. I februari 2016 köpte hon 18 fastigheter i Stockholm, bland annat Hässelby familjehotell. Prislappen landade då på 500 miljoner kronor. I juni 2017 köpte hon 158 lägenheter till en total yta på 10 200 kvadratmeter av HSB. De tre fastigheterna är belägna i Tyresö, Vårberg och Älta.
– Affären effektiviserar inte enbart vår förvaltning, den ger också ett mycket bra resultat som bäddar för såväl upprustningar som framtida investeringar i nyproduktion, säger Anders Joachimsson, fastighetsutvecklingschef på HSB Stockholm.
Abonnemang i hyresnämnden
Även om både HSB och Wonna I de Jong verkar nöjda med köpet blev hela affären hårt kritiserad. Hyresgästföreningen har under flera år följt de Jongs expansion och menar att hon helt enkelt är en dålig fastighetsvärd som inte tar hand om varken sina hyresgäster eller fastighetsbeståndet.
– Det är mycket märkligt att HSB säljer till henne. När man gör det tar man inte det ansvar man kan förvänta sig av en stor, seriös fastighetsägare. Hon är dålig på att låta renovera lägenheter som är i behov av det. Trapphusen sköts om, men inte lägenheterna. Det har också förekommit märkliga avtalsförhållanden, som till exempel ålägger hyresgäster att städa. Det är mycket ovanligt, säger Susann Wikström, chefsjursist vid hyresgästföreningen i Stockholm till tidningen Mitt i.
Cirka 30 gånger har Wonna I de Jong varit motpart i anmälningar till hyres- och arrendenämnden i Stockholm och i ungefär lika många fall har hon själv varit sökande. Flera gånger har Hyresgästföreningen fått ta emot klagomål från boende på grund av eftersatt skötsel och under 2012 polisanmäldes hon även för hemfridsbrott.
Det var enligt utsago under en konflikt med 35 hyresgäster i Skärholmen som gjort felanmälningar som Wonna I de Jong skulle ha trängt sig in hos en tvåbarnsmamma som klagat och hotat henne med vräkning. Hon ska inte bara ha hotat kvinnan som bodde i lägenheten utan alla som klagat på lägenheternas brister.
Bröt med hyresgästföreningen
Wonna I de Jong bröt under hösten förra året förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen efter en långdragen förhandling som gick hennes väg varpå föreningen uppmanade de boende att inte skriva på några kontrakt. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, menar att Wonna I de Jong är en av Stockholms mest tvivelaktiga hyresvärdar och som verifierar att hon har en utbredd härskarteknik när hon mottar kritik från hyresgäster.
– Hon är en av Stockholms sämsta hyresvärdar. Man kan hamna i Wonnas svarta bok vilket innebär att man blir diskvalificerad för alla möjliga åtgärder även i framtiden, säger Öhman till Expressen.
En stor del av hennes hyresfastigheter finns i Malmököping och även här gror missnöjet. Sedan 2015 har två av hennes fastigheter haft problem med läckande tak som inte åtgärdats vilket fick till följd att flera boende under julen 2017 tvingades sätta ut hinkar i sina bostäder för att inte förstöra golvet. Under en period på 12 timmar hade 1,5 liter vatten runnit ner från taken. I dag har flera av lägenheterna fuktskador i både tak och golv.
”Hon vill bara ha pengar”
Åke Bergkvist har bott i en av dessa fastigheter i Malmköping tillsammans med hustrun Margareta sedan 1960-talet. Långt innan de Jong köpte dem. De kontaktade miljardären i december förra året med sina problem och till svar fick de, precis som de boende i Skärholmen, att de kunde flytta.
– Det känns som att hon bara vill ha in pengar och sedan skiter hon i resten. När det var som värst hade vi ingen värme och hinkar i hela lägenheten och då sa hon att vi kunde flytta om det inte passade. Men jag vet inte riktigt var vi ska ta vägen, det finns inte så många lediga lägenheter i Malmköping och sen är det ju kö också, berättar han för World in Property.
Åke och Margaretas fastighet har ägts av fler olika fastighetsägare genom åren, men det var först när de Jong köpte bostäderna som det blev problem.
– Innan dess funkade allt som det skulle. Nu är det upp och ner. Det är knappt några av dem som sköter fastigheten som kommer från Sverige så det är svårt att kommunicera och få hjälp med sina problem.
När han får veta att Wonna själv bor i en lyxvilla på Djursholm för 40 miljoner som hon nyligen renoverat för mångmiljonbelopp suckar han.
– Ja, det känns ju inte så bra.
Torbjörn Haglund har bott i området i åtta år och bor granne med Åke och är drivande för att få till stånd en bra kommunikation med de Jong och få ordning på alla brister.
– Det mest anmärkningsvärda är att det aldrig går att få tag i någon som ansvarar för service. De senaste fyra åren har alla samtal gått direkt till Wonnas bolag i Stockholm där vi då ska framföra eventuella brister. Det tar väldigt lång tid att dels få kontakt överhuvudtaget, dels att få fel åtgärdade. Torbjörn berättar bland annat att en granne fått vänta på en ny kyl och frys i 13 dagar.
– Jag vill nog påstå att många som bor i området är rädda för att ta upp problem med fastighetsägaren. Jag känner att jag måste säga vad som är fel annars blir inget bättre, konstaterar han.
Hotas med vite
I januari gick de boende till Flens kommun och miljöförvaltningen som gjorde två inspektioner av de aktuella fastigheterna med takläckage. De slog fast att det läckande taket var otjänligt och måste åtgärdas. Nu har fastighetsmiljardären fått föreläggande att lägga nytt tak innan den 16 juli.
– Den här är ett unikt stort fall. Oftast handlar det om vattenskador i badrum, men här är det två byggnader och skadorna påverkar så väldigt många människor, säger Elin Martin på miljöförvaltningen till World in Property.
Hittills har Wonna I de Jong gått kommunen till mötes och skickat in en arbetsplan samt offerter på arbetet och beräkningen i dag är att takomläggningen kommer att kosta kring en halv miljon kronor. Om fastighetsägaren inte åtgärdar problemet kommer ett vite att utgå.
– Hur mycket ett vite skulle ligga på är svårt att säga nu, det beror helt och hållet på hur långt de hunnit den 16 juli. Ett vite betalas per dag och ska vara dyrare än det kostar att åtgärda felet så det kan bli dyrt. Vi vill försäkra oss om att detta ska åtgärdas, menar Elin Martin.
Även politiker i Stockholm ställer sig frågande till de Jongs metoder. I och med köpet av landstingets fastighet på Kungsholmen menade oppositionen att det är under all kritik att staden säljer till en fastighetsägare med detta rykte. De styrande menar dock att de inte ser några problem i försäljningen trots ryktet om henne och trots att de lyckats slå fast att det funnits vissa frågetecken kring sättet att driva sina fastigheter.
– Inför beslutet att sälja gjorde landstingsdirektören en utredning av företaget för att fastställa att det var ett seriöst företag och kunde inte hitta något anmärkningsvärt i det. Det fanns anmälningar mot henne men hon har inte fällts för någonting, sa Paul Lindquist (m), Fastighets- och investeringslandstingsråd, till tidningen Mitt i.
Undviker kommentarer
Att mitten av juli är satt som slutdatum för att åtgärda takläckaget i Malmköping bygger på att kommunen räknat på att om bolaget sätter igång med arbetet under april eller maj bör de hinna göra alla justeringar tills slutdatumet. Torbjörn Haglund som haft ett rinnande tak vågar dock inte hålla andan tills allt är klart.
– Det brukar ju ta tid att åtgärda problem och än har vi inte sett någon större förbättring så vi får väl se vad som händer med de läckande taken. Hon har sagt att hon ska stanna kvar i Malmköping, men då är ju min bedömning att hon får börja sköta det hon har här annars går det nog inte, menar han.
I regel brukar hon själv inte vilja prata om den kritik hon får av boende, media och politiker. Och när World in Property söker henne gör hon sig oanfträffabar.
Av Jesper Lögdahl
Faktaruta
Detta har hänt:
För några veckor sedan skrev World in Property en uppföljande artikel i takfrågan där det kom fram att Wonna I de Jong inte återkommit till varken kommunen eller det bolag som ska laga taken vilket gjort att arbetet stannat av.
Åke och hans hustru har fortfarande hinkar utsatta i bostaden för att samla droppande vatten och vet inte när allt ska vara klart.
Läs den senaste artikeln om läckaget här.
Varken I de Jong eller någon i hennes organisation har valt att svara på de frågor World in Property ställt kring deras förvaltningsarbete.