Malmö är Årets Arkitekturkommun 2019 Foto: Joakim Lloyd Raboff

Malmö är Årets Arkitekturkommun 2019

Arkitektur

16 augusti 2019

Malmö klättrar från femte till första plats och blir Årets Arkitekturkommun 2019. Örebro kniper andraplatsen och Borås är trea.

Kommunerna i topp lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. Det visar en rapport som Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund har låtit ta fram.

– Kommunerna har en nyckelroll när det gäller att bygga tillräckligt med bostäder och att skapa livsmiljöer där människor vill bo och mår bra. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet. Därför lyfter vi för tredje året i rad fram de kommuner som lyckas allra bäst, säger Tatjana Joksimović, ordförande Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två olika komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen.

Genom att använda en kombination av professionens syn på hur samarbetet och dialogen fungerar, och olika mått på kommunernas faktiska arbete, får vi ett flerdimensionellt perspektiv på arbetet med bostadsplanering, byggande och arkitektur.

– Den bostadspolitiska debatten handlar till stor del om hur vi ska bygga mer för fler – och det är naturligtvis viktigt. Men vi måste också prata mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur. Det har varit en självklar fråga för HSB ända sedan starten för snart 100 år sedan, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Av Redaktionen

Faktaruta

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

Malmö (77,9)

Örebro (75,9)

Borås (75,2)

Norrköping (75,0)

Upplands Väsby (74,0)

Järfälla (71,9)

Växjö (71,1)

Lund (70,8)

Tyresö (70,5)

Karlstad (70,5)

Stockholm (70,0)

Uppsala (69,8)

Landskrona (69,8)

Nacka (69,3)

Umeå (69,2)

Täby (69,1)

Simrishamn (67,8)

Piteå (66,5)

Linköping (65,5)

Kungälv (65,5)

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se