Malmö-byggnad vinner Årets Fasad
Bild: Castellum

Malmö-byggnad vinner Årets Fasad

Arkitektur

10 november 2023

Den 9 november utsågs Årets Fasad för nionde året i rad och nu står det klart vilka som vinner det ärofyllda priset, som Mur & Putsföretagen står bakom.

Av alla bidrag som skickats in valde juryn att ge vinsten i kategorin nyproduktion till Malmö domstolsbyggnad, som kombinerar vackert fasadtegel från Wienerberger med moderna glasfasader – ett arkitektoniskt val som blandar det gamla Malmö med det nya.

”Årets Fasad nybyggnad fångar stadens historiska värden samtidigt som utförandet tydligt återspeglar dagens influenser gällande material, funktionalitet, ljus och symmetri. Den här imponerande byggnaden bidrar starkt till det omkringliggande stadsrummets prägel av nytänkande, framåtanda och rörelse. Arbetsgruppen bakom projektet har framgångsrikt utnyttjat olika material och lösningar till en dynamik som har förutsättningar att attrahera betraktarens öga i såväl höjd som bredd. Gestaltningen signalerar byggnadens funktion där en av vårt samhälles viktigaste grundstenar ska förvaltas. Utförandet är av högsta klass från ritbord till färdigställande.”

Så lyder juryns motivering till varför de utser Malmö domstolsbyggnad till vinnare av Årets Fasad 2023 inom kategorin nyproduktion.

Malmö domstolsbyggnad är uppförd av Castellum och har ritats av Henning Larsen Architects. Byggnaden består av 26 500 kvadratmeter öppna och moderna lokaler, varav cirka 24 000 kvadratmeter hyrs av Domstolsverket. Lokalerna inrymmer Malmö Tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö – tre myndigheter som samlats under samma tak för att kunna samverka och utveckla verksamheten på en större skala.

Byggnaden består av en huskropp i fyra plan. Ovanpå den gemensamma grunden har fem torn byggts med sluttande tak – en arkitektonisk detalj som förändrar Malmös skyline och ger staden ett tydligt nytt utseende. Vid botten av huset är fasaden byggd av fasadtegel från Wienerberger, som sedan fasas ut för att övergå till torn med fasader helt gjorda av glas. Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige, berättar:

- Kombinationen av tegel och glas är tidlös. Det är två material som samspelar och ger ett mycket vackert estetiskt uttryck. Dessutom smälter byggnaden in bland både äldre och nyare byggnader, vilket gör att miljön får en uppgradering samtidigt som omgivningarna respekteras.

- Vi är oerhört glada över att få vara en del av detta fantastiskt fina projekt och vill hälsa stort grattis till Henning Larsen Architects samt övriga inblandade till en välförtjänt vinst, avslutar Filip Davidsson.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se