Magnus Månsson: "Hyresrätten - lönsam för alla"

Magnus Månsson: "Hyresrätten - lönsam för alla"

Stadsutveckling

13 oktober 2017

Koncernchefen för Semrén & Månsson anser att bostadsutvecklingen ställs på sin spets: - Bostadsmarknaden har allt för länge varit en värld där man kan tälja guld med pennkniv, säger han.

 

Wallenstams beslut om att omvandla 90 bostadsrätter till hyresrätter kommer tveklöst att påverka flertalet fastighetsutvecklares pågående och framtida projekt. Och redan har privata aktörer följt efter och breddat sitt utbud mot hyresmarknaden. Nu ställs bostadsutvecklingen på sin spets.

– Bostadsmarknaden har allt för länge varit en värld där man kan tälja guld med pennkniv, säger Magnus Månsson, koncernchef på arkitektkontoret Semrén & Månsson.

Trots att bristen på bostäder i Sverige kvarstår märks ett svalare intresse på bostadsmarknaden. För Semrén & Månsson, med kontor i Göteborg och Stockholm, syntes de första tecknen redan efter sommaren - ett ökat antal förfrågningarna om att rita hyresrätter och önskemål att se över om tidigare bostadsrätter kan ritas om till hyresrätter. En slags beredskap på en kraftfull förändring.


 – Vi går tveklöst mot en mer osäker bostadsmarknad. Nu gäller det att ta ansvar genom hela byggprocessen och bevisa att vi kan rita smartare, effektivare och med fortsatt värde för fastighetsägare, boende och samhället i stort, menar Magnus Månsson.

Redan 2003 fick arkitektkontoret en markanvisning av Göteborgs stad och valde att gå in inte bara som arkitekter, utan också som byggherre i projektet med över 60 hyresrätter på Danska Vägen.

Målet var att bevisa att det går att bygga hyresrätter, inte bara billigare utan också med vinst. Och Månsson fick rätt många gånger om. Lärdomar som kommit andra fastighetsutvecklare till gagn sedan dess.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det spelar ingen roll vad vi som arkitekter ritar om vi inte kan räkna. Ett kalkstensgolv är en stor investering på kort sikt, men skapar långt större värden över tid både för fastigheten i sig och för de som ska bo i den. Dyrt idag, billigt i morgon, är en gammal klok byggmästarkunskap som blivit sällsynt på dagens kostnadsoptimerade bostadsmarknad, resonerar Månsson.

För trots hög materialkvalitet låg produktionskostnaderna i det egna projektet klart under snittet. Och kunskapen från att bygga i egen regi blir nu högst aktualiserat i och med marknadens svängning.

– Hyresrätten är här för att stanna. Näst efter hotell är det den mest exklusiva boendeformen. Om man jämför utifrån parametrarna ekonomisk risk och service så är hyresrätten tveklöst bättre än bostadsrätten, säger Magnus Månsson.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se