Magasin X kammar hem Solenergipriset
Bild: Måns Berg

Magasin X kammar hem Solenergipriset

Stadsutveckling

31 mars 2023

Igår tilldelades kontorshuset Magasin X i Uppsala Solenergipriset. Den prisbelönta byggnaden är ritad av White Arkitekter.

Den sju våningar höga byggnaden som stod färdig förra året har en stomme helt i trä och är certifierad med LEED Platinum. Tillsammans med ett innovativt energisystem ger det byggnaden ett mycket litet klimatavtryck. Vasakronans kontorshus har både solpaneler på taket och 540 kvadratmeter måttanpassade solceller integrerade i fasaden mot sydost och sydväst.

– Magasin X är ett exempel på hur solceller kan vara en naturlig del av husets arkitektur utan att ge avkall på deras effektivitet, säger Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist i projektet.

Fasadlösningen och solcellspanelerna är utformade av White. För att undvika att det blir för varmt i huset är täta delar insprängda mellan de stora fönsterpartierna som löper runt om. Dessa ytor ger solavskärmning och isolering samtidigt som de kläs med en solpanel som kan göra el av den solinstrålning som ska skuggas bort. Panelernas frostade frontglas ger en mörk matt yta som samspelar med den övriga fasadbeklädnaden av mörkgrå skiffer.

Fasadanläggningen på 92,5 kWp förväntas ge cirka 57 000 kWh av den totala solelproduktionen av cirka 155 000 kWh per år. Solcellsanläggningen kompletteras också med energilagring i byggnaden.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se