Previous Next

Livsstilsboende utöver det vanliga i centrala Stockholm

Bostäder

19 januari 2022

Nu lanseras den första etappen i Greenhouse Sthlm mitt på Kungsholmen i Stockholm med 114 lägenheter i Brf Gourmet. Här skapas ett livsstilsboende utöver det vanliga.

Utvecklare är Fastighetsaktiebolaget Gångaren 13, som är ett helägt bolag inom Electrolux-koncernen och tillika ägare av Electrolux huvudkontorsfastighet som nu styckas av och vidareutvecklas. 

Archus AB är ansvarig arkitekt och anlitade som generalkonsult i projektet. 

Igår kväll anordnades ett digitalt event som blev startskottet för försäljningen av bostäderna i Brf Gourmet.

I bostadsrättsföreningen ingår 114 klimatsmarta och yteffektiva ettor och tvåor med många gemensamma resurser för ökad livskvalitet såsom pool, bastu, restaurang, gym, takterrass, stor gård, utekök, padelbana, lounge och conciergeservice.

Fullt utvecklat kommer kvarteret att bestå av cirka 650 bostäder, kontor, handel, restaurang med hållbarhetsfokus, gröna innergårdar, förskola, pool- och fitnesscenter.

Det skapas även ett nytt torg i korsningen S:t Göransgatan - Kellgrensgatan. På de gröna gemensamma gårdarna finns platser för både aktivitet, rekreation och umgänge, utomhuskök, utomhusgym, odlingslotter och i kvarterets eget café erbjuds conciergeservice.

I närområdet planeras bland annat ytterligare 1 000 bostäder, en ny grundskola, förskolor och en ny tennishall.

Bostadsprojektet är ett av de första projekten i Stockholm som byggs i enlighet med ett nytt ramverk för klimatneutralt byggande och har en genomgående hög hållbarhetsprofil. Bland annat byggs huset huvudsakligen i trä från mellansvenska skogar.

Levande och hållbart

– Vi har velat skapa ett blandat kvarter som lever dygnet runt och som gör det lite lättare att leva lokalt och hållbart. Här står välmående, kärleken till den goda maten med fokus på vegetariskt och här-odlat och pulshöjande aktiviteter i centrum. Kvarteret har också ett generöst utbud av kök och platser för umgänge. Kvarteret kommer erbjuda en bredd av tjänster och lösningar som skapar förutsättningar för ett lite bättre boende helt enkelt, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.

Lägenheterna, alla med balkong eller terrass, präglas av de stora generösa fönsterpartierna som både släpper in mycket ljus i lägenheten och suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Självklart finns i lägenheternas Svanenmärkta kök ett urval av vitvaror från Electrolux premiumsortiment uppkopplade.

Arkitekturen har en välkomnande entré, fasader med inslag av grönt, återbrukat och CO2-snålt tegel och organiska former på balkongerna mot gård.

Genomarbetad boendemiljö

– Det är spännande att få vara med och skapa en genomarbetad boendemiljö med fokus på hållbarhet, välmående och resursdelning. Jag har aldrig förut ritat ett gemensamt kök av den här kalibern och tycker det är en fantastisk lyx att man kan bo litet men fortfarande ha möjlighet att bjuda så frikostigt, säger Mårten Bäckman, arkitekt på Archus.

– Här har vi skapat ett livsstilsboende som vi tror kommer att attrahera en bred målgrupp. Vi hoppas också att kvartersutvecklingen med sitt genomgripande hållbarhetstänk kan skapa ringar på vattnet och inspirera även andra framtida bostadsprojekt. Bostäderna är effektivt planerade och består av hållbara och vackra material, säger uppdragsansvarige på Archus, Johnnie Pettersson.

Den första inflyttningen är planerad till sommaren 2024.

– Det är fantastiskt roligt att se att projektet redan innan säljstart har över 1000 personer som anmält intresse och följer projektet. Vi tror mycket på det här boendekonceptet, det känns helt rätt i tiden och vänder sig till en bred målgrupp. Vi tror att det finns många som uppskattar Greenhouse Sthlm tydliga hållbarhetsprofil och all den service som erbjuds i kvarteret och som underlättar livspusslet, säger Daniel Bergström, medgrundare av Norban, som är ansvarig mäklare för Greenhouse Sthlm.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se