Lista: Här är landets värsta hyresvärdar Genrebild: Unsplash

Lista: Här är landets värsta hyresvärdar

Bostäder

27 februari 2023

Svartbyggen, olagliga bostäder och ockerhyror. Bara några exempel på anledningarna till att den skandalomsusade hyresvärden hamnar i topplistan för landets sämsta värdar.

Tidningen Hem & Hyra har listat Sveriges 20 värsta hyresvärdar och det är värdarna i storstäderna som dominerar listan. Det huvudsakliga problemet är oftast inte dålig förvaltning utan snarare att hyresvärdarna istället gör allt de kan för att ta ut mycket högre hyror än vad de förhandlat.

Längst upp på listan ligger Wonna I de Jong Fastigheter och Aeternum KB, som båda ägs av Wonna I de Jong. Enligt bolaget själva har de drygt 1 600 lägenheter och 2 000 lokaler i beståndet. World in Property har tidigare skrivit ett längre reportage om Wonna I de Jong (läs mer här).

Wonna I de Jong tar ut ockerhyror som ibland kan vara nästan dubbelt så höga som de i samma hus vars hyror är förhandlade med Hyresgästföreningen och via en mellanhand hyrs lägenheterna ut i andra hand - utan besittningsskydd. Wonna valde att bryta med Hyresgästföreningen efter Hem & Hyras granskning, hon hänvisade till den "mediala och negativa uppmärksamhet som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skapat" (läs mer här).

I höstas gjorde Hem & Hyra en granskning om svartbyggen där gamla förråd, tvättstugor och skrubbar gjorts om till lägenheter. Man fann också en industrilokal vid Kungens kurva som används för bostadsändamål – trots att det är olagligt. Redan 2018 upptäckte polisen i Skärholmen att Wonna I de Jong Fastigheter hyrde ut flertalet olovliga bostäder, i ett fönsterlöst källarutrymme bodde åtta personer tillsammans och flera uppgav att de var anställa av Wonna. Hyran för detta utrymmet var 12 000 kronor i månaden.

Drygt två år senare får Wonna I de Jong ett beslut skickat till sig från stadsbyggnadskontoret. Beslutet gäller användningsförbud för olovligt inredda bostäder och samtidigt hotas hon med 2,5 miljoner kronor i vite om hon inte upphör med att använda lokalerna som bostäder. Till sist slipper hon vite då stadsbyggnadskontoret i juni 2022 konstaterar att de lokaler som fått användningsförbud inte längre används som bostäder men beslutet står fast – bostäderna saknar fortfarande fönster och bygglov saknas. 

Hela listan:

1. Wonna I de Jong Fastigheter, Aeternum AB

2. Lejontornet AB (Hörby och Eslöv)

3. Rent Xpress (Stockholm och Sollentuna)

4. Frank & Robert Fastighets AB

5. Lennart och Jonas Adfors (Göteborg)

6. Brf 5:an (Malmö)

7. Nässjö kommun

8. Doriora och Dorinel Bou (Åstorp)

9. Fastighets AB Larsbörs (Varberg)

10. Mej förvaltning (Vimmerby)

11. Northrock Investment Group (Tierp)

12. Blötbergets fastigheter (Ludvika)

13. Landia (Stockholm)

14. Tangen fastigheter (Strömstad)

15. Stig Hedlund fastigheter AB (Göteborg)

16. Mattias bygg och fastigheter i ­Mellansjö AB (Umeå)

17. Fastigheten Fiolen (Kristinehamn)

18. Golden Car (Borås)

19. Hembla (numera Victoriahem), (­Haninge)

20. Leijon Property (Gällivare)

Källa: Hem & Hyra.

Av: Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se