Lista: De höjer hyrorna mest 2023
Bild: Unsplash

Lista: De höjer hyrorna mest 2023

Bostäder

27 mars 2023

Hyreshöjningarna som skett är historiskt höga, och det finns en möjlighet att de kan bli ännu högre nästa år, enligt kartläggning av Hem&Hyra.

Just nu är över 60 procent av de 1,5 miljoner hyreskontrakten som förhandlas av Hyresgästföreningen klara. Detta är mycket färre än vad som är vanligt vid den här tiden på året. Mer än 70 av förhandlingarna med kommunala hyresvärdar har skickats vidare till Hyresmarknadskommittén, vilket är ett rekordhögt antal. Detta har resulterat i att förhandlingarna har dragit ut på tiden och många hyresgäster har fått retroaktiva hyreshöjningar. Fler hyresgäster kan också förvänta sig att få retroaktiva hyreshöjningar, eftersom många av förhandlingarna ännu inte har avgjorts.

Med ett snitt på 4,12 procent ligger hyreshöjningarna för de färdiga förhandlingarna högre än någon annan tidpunkt under 2000-talet. Svedalahem i Skåne har den högsta hyreshöjningen i hela landet med en genomsnittlig ökning på 6,5 procent.

– Alla hade behövt höja så här mycket. Det finns bostadsrätter som har fått höja sina månadsavgifter med 30 procent. För vår del är det biogasen som är skillnaden. Under vinterns toppar har priset gått upp med 700 procent. Enligt trepartsöverenskommelsens beräkningar skulle vi ha höjt med 13,6 procent så årets höjning täcker inte våra kostnader, säger Cecilia Önnevik, Svedalahems vd, till Hem&Hyra.

Enligt representanter från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna som Hem & Hyra har talat med, finns det inga tecken på att förhandlingarna kommer att bli enklare nästa år. Parterna har förhandlat enligt en ny modell under detta år, och en av dess grundpelare är att man tittar tre år tillbaka för att bestämma vilka faktorer som ska bestämma hyran. Parterna har också enats om vilka lokala och nationella faktorer som man ska förhandla kring, och räntan är en av dessa faktorer. Den senaste tidens räntehöjningarna har inte hunnit slå igenom fullt ut på hyresförhandlingarna i år.

Anders Nordstrand, VD för Sveriges allmännytta, kan utan problem snabbt lista upp ytterligare kostnader som har ökat betydligt för hyresvärdarna, och varför hyrorna kan behövas höjas ännu mer framöver.

– Yrkanden för 2024 kommer att bli högre. Fler år med högre räntor, högre underhållskostnader för bolagen och högre taxor för bland annat el och värme kommer få betydelse. Ett år med för låg hyreshöjning är greppbart, Men ska vi klara underhåll och en god service till hyresgästerna måste nivåerna upp. Många av våra medlemsföretag har det kämpigt, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta, till Hem&Hyra.

Även enligt Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, finns det en risk för att hyrorna kan höjas ännu mer nästa år. En av anledningarna till detta är högre räntor som kan påverka hyresvärdarnas kostnader och därmed öka deras incitament att höja hyrorna.

– Men vi tycker att värdarna velat ta med en för stor del av stigande räntekostnader redan i år. Det finns det en risk för ännu högre hyreshöjningar 2024. Då menar vi att hyresgäster är en grupp som måste kompenseras. Exempelvis via höjt bostadsbidrag, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till Hem&Hyra.

Av Pernilla Gilbert

Faktaruta

Topp 25: Högsta hyreshöjningarna

  1. Svedalahem, Svedala, 6,50%
  2. Balder/Din bostad, Gävle, 5,72%
  3. Gavlegårdarna, Gävle, 5,50% *
  4. Aneby bostäder, Aneby, 5,50%
  5. Fastighetsägarna, Trelleborg, 5,30%
  6. Malmöborg, Trelleborg, 5,30%
  7. Burlövsbostäder, Burlöv, 5,25%
  8. Kanslihuset, Burlöv, 5,25%
  9. Fastighetsägarna, Burlöv, 5,25%
  10. Österlenshem, Tomelilla, 5,20%
  11. Byggebo, Oskarshamn, 5,00%
  12. Fastighetsägarna, Malmö, 5,00%
  13. Heimstaden, Malmö, 5,00%
  14. Kanslihuset, Malmö, 5,00%
  15. MKB, Malmö, 5,00%
  16. Trianon, Malmö, 5,00%
  17. Sjöbohem, Sjöbo, 5,00%
  18. Skurupshem, Skurup, 5,00%
  19. Victoriahem, Malmö, 5,00%
  20. Malmöborg, Malmö, 5,00%
  21. Willhem, Malmö, 5,00%
  22. Skurupshem, Skurup, 5,00%
  23. Filipstadsbostäder, Filipstad, 5,00%
  24. Alebyggen, Ale, 4,98%
  25. Ekerö bostäder, Ekerö, 4,95%

*=tak på 800 kronor.

Källa: Hem&Hyra

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se