Lista: Bolagen som återköpt flest borätter Foto: TT

Lista: Bolagen som återköpt flest borätter

Bostäder

22 februari 2019

Det är första gången på tio år som krisen är så stor. Flera bolag har tvingats köpa tillbaka bostäder som de inte fått sålda.

Det är SVT som gjort en kartläggning av krisen på bostadsrättsmarknaden och kommit fram till att flera producenter tvingats köpa tillbaka en mängd av sina bostadsrätter som det inte fått sålda.

Sist detta hände var för tio år sedan och för bland annat HSB har detta inneburit att de tvingats återköpa totalt 120 bostäder. Främst är det för att rädda organisationens bostadsrättsföreningar som annars skulle få det svårt ekonomiskt.

– Det är en värre kris nu än för tio år sedan, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago till SVT.

Krisen består

Lago menar också att det kommer att dröja flera år innan den här krisen är över. För nu är det inte bara i Stockholm som det är svårt att sälja bostadsrätter. Uppsala, Örebro och Västerås är städer som också haft problem och där det under de senaste åren byggts mycket.

– Det har varit ett otroligt utbud av lägenheter. Det har byggts mycket, och det ska jag också villigt erkänna, till höga priser. Både vi och andra har anledning att känna självkritik och att se till att pressa priserna för att få ned kostnaderna, menar Lago.

Alla HSB-regioner går dock inte dåligt, i Skåne ser det stabilt ut. 

– HSB Skåne har för tillfället inte någon produktion i gång och därför inte anledning att köpa tillbaka lägenheter. Vad gäller framtiden så ser vi en, om än försiktig men ändock, positiv marknad. Vi har nyligen säljstartat vårt kommande projekt i Lund på drygt 80 bostadsrätter och säljer något objekt varje vecka, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne, till World in Property.

Men HSB är inte den bostadsrättsutvecklare som tvingats återköpa flest bostäder. JM toppar listan av de tillfrågade med 181 bostäder som gått tillbaka i bolagets ägo.

Farligt för Sverige

Det är flera byggbolag som nu stoppar eller senarelägger sina projekt med anledning av marknadskrisen. Vilket, enligt Lago, är väldigt dåligt för Sverige och landets ekonomi.

– Vi ser att det kan bli en halvering av byggstarterna i år jämfört med 2017 och 2018. Det här påverkar Sveriges ekonomi. Kanske blir det en nedgång på BNP med en halv procentenhet. Och det avmattar tillväxten i Sverige, säger Anders Lago.

World in Property har utan framgång försökt nå ansvariga på JM.

Av Pernilla Gilbert & Jesper Lögdahl

Faktaruta

Så många borätter går på återköp:

  1. JM:181
  2. HSB: 120
  3. Riksbyggen: 59
  4. Peab: 30
  5. Veidekke: 30

Källa: SVT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se