Lista – största logistikaffärerna 2020

Lista – största logistikaffärerna 2020

Transaktion

15 januari 2021

Blackstone var köpare i tre av förra årets fem största affärer inom logistikfastigheter.

Segmentet slog nytt rekord 2020. Här presenteras Newsecs topplista över de största logistikaffärerna under året.

– Logistikmarknaden domineras just nu av internationella investerare och samtliga av de fem största affärerna 2020 har genomförts med internationella köpare – i tre fall Blackstone och i två DWS konstaterar Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

Under 2020 genomfördes 89 logistikaffärer till ett värde om 33 miljarder kronor vilket var all-time high, enligt Nwesec. Det var även första gången segmentet blev näst störst på den svenska fastighetsmarknaden – 18 procent av den totala transaktionsvolymen. Störst var bostäder som stod för 33 procent.

– Internationella investerare stod för ungefär hälften av den totala transaktionsvolymen inom logistiksegmentet. Bland nationella aktörer är det vanligare att köpa enstaka mindre fastigheter medan internationella aktörer tenderar att föredra större volymer och hela portföljer, säger Max Barclay.

De största transaktionerna för logistikfastigheter var enligt Newsec:

1. Castellums försäljning av logistikportfölj till Blackstone för 5 miljarder kronor. Försäljningen är en del i Castellums finansieringen av det planerade uppköpet av norska Entra och omfattar 39 fastigheter mot en nettolikvid om 5 miljarder.

I en andra etapp, villkorad av uppköp av Entra, är planen att Blacksone ska köpa ytterligare 175 fastigheter för 13 miljarder. Fastigheterna ska inkluderas i Blackstones europeiska plattform för så kallad ”last mile”-logistik, Mileway.

2. Nyfosas försäljning av logistikportfölj till Blackstone för 2,1 miljarder kronor. Affären – som blev klar i september – omfattar åtta lager- och logistikfastigheter i Eskilstuna, Göteborg, Haninge, Landskrona, Malmö, Trollhättan och Örebro med en uthyrningsbar yta på cirka 200.000 kvadratmeter. Hyresvärdet för fastigheterna uppgår till cirka 127 miljoner kronor.

3. Coops försäljning till DWS av del i Aspestahult 1:1 (Coops nya centrallager i Eskilstuna) för cirka 1,5 miljarder kronor. Den 1 december sålde Coop Logistik AB Coops nya centrallager i Eskilstuna  till tyska DWS. Den nya varuterminalen blir en av Europas största helautomatiserade terminaler för livsmedel, och kommer att förse Coops butiker i hela Sverige med varor inom kategorierna färskvaror, kolonial och nonfood-varor.  

Tomten för terminalen är 276 000 kvadratmeter och terminalbyggnaden 109 000 kvadratmeter.

4. Savills IMs försäljning av Barnarps-Kråkebo 1:49 (Elgigantens logistikkomplex) till DWS för cirka 1,5 miljarder kronor.   Bara två veckor efter förvärvet av Coops centrallager genomförde DWS ytterligare en storaffär inom logistikfastigheter i Sverige. Denna gång förvärvades Elgigantens distributionsanläggning i Jönköping av Savills IM. Transaktionen genomfördes inom ramen för en av DWS fastighetsfonder.

5. Wihlborgs försäljning av logistikportfölj till Blackstone för 1,43 miljarder kronor. Wihlborgs sålde i denna affär 21 fastigheter i Arlöv, Bulltofta och Malmö till Blackstone. Sammantaget 124 000 kvadratmeter. för 1.4 miljarder kronor. Köpeskillingen låg då, i september, drygt 30 procent över värderingen vid halvårsskiftet.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se