Lindqvist reflekterar över Mars

Lindqvist reflekterar över Mars

Krönika

7 april 2017

World in Propertys medarbetare Oscar Lindqvist tittar tillbaka på Mars. En månad som kantas av både MIPIM och stora transaktioner.

Större transaktion i Göteborg: Månaden började med en storaffär i Göteborg där Hemfosas joint venture Söderport, vilket Hemfosa äger till lika delar med AB Sagax, avyttrade en fastighet för en miljard kronor. Uthyrningsbar area är 134 000 kvadratmeter, vad blev vinsten (om det blev någon) undrar man ju alltid. Maila! Nyfiken!

Tillfälliga bygglov snart en verklighet? I mars var det även dags för vår bostadsminister att ge besked om att det nu finns en proposition för att underlätta byggandet av tillfälliga bostäder. Ett kontroversiellt besked som delar Sverige. Bygglovet, som ligger i förslaget, skulle gälla i 15 år, frågan är vad som sker efter om behovet fortfarande kvarstår, blir det då permanenta bostäder av med tråkig arkitektur? Ping 70-talet.

Grattis Solna: Sen var det ett, kanske något väntat besked, men ack så viktigt för Solna, en utbyggnad av en ny station på tunnelbanans nya gula linje. Den nya tunnelbanestationen byggs med två uppgångar och möjliggör tusentals nya bostäder. Men smakar det så kostar det. Närmare 1,2 miljarder kronor ska bygget landa på. Och förresten - när höll en budget med de summorna sist? Hur som helst, ett riktigt glädjande besked, grattis Solna!

IKEA AFFÄREN: Vidare kom Ikea affären, möbeljätten avyttrar 25 handelsplatser både i Sverige och i Europa till ett sammanlagt värde om när 9 miljarder svenska kronor, minns ni affären i början av krönikan om 1 miljard i Göteborg? Allt är relativt min vänner.

BREXIT: Nu lite internationellt, mest intressant är nog ändå Storbrittanien och Brexit. Ett kraftigt försvagat pund gör att allt fler blickar riktas mot de brittiska öarna men investeringarna här är helt klart i den högre riskzonen med tanke på omställningen som kommer ske framöver. Det har också skett  ett ”maktskifte” då Tyskland tog över ledartröjan från England med transaktioner om 59 miljarder euro förra året. Valutarabatten just nu? Ja det tvistar de lärde om men någonstans mellan 15-20% enligt vissa undersökningar.

Sollentuna bygger vidare: Hemma i Sverige är det stockholmskommunerna som för tillfället är loket med flera spännande byggprojekt på gång, som ni vet. Sollentuna bjöd in till Markanvisningstävling om 450 bostäder, intresset? Rekordstort såklart. Kort efter tävlingen på kommunens hemsida kunde man läsa ”Intresset för vår informationsträff har varit stort och platserna har nu tyvärr tagit slut. Anmälningsformuläret är därför stängt.”

MIPIM: Sen kan man inte summera mars månad utan att nämna MiPiM, vilken cirkus. Där tyckte jag dock att flera mindre kommuner var duktiga på att marknadsföra sig. Norrköping och Örebro var exempel på detta, starkt jobbat! Stockholm marknadsförde sig kraftigt men montern var något slät, då tycker jag. Göteborg låg i framkant med sin fantastiska stadsutvecklingsmodell, men detta kommer ju från en boende på Sveriges framsida så...

Magnolia tog ett stort kliv närmare flytt till Nasdaq First North Premier, vi får se vad det innebär för kursen långsiktigt.

Järfälla utvecklar gamla Saab-tomten genom att bygga hela 15 nya kvarter. Snacka om det byggs i den kommunen, visste ni att de har Norra Europas största stadsutvecklingsområde?

Ilija Batljan med sitt SBB gjorde sitt största förvärv någonsin 4,5 miljarder. En hissnande summa för DNB Banks huvudkontor i Oslo, intäkter på 185 miljoner/år.

En händelserik månad, nästa ser spännande ut med paketeringsutredning och massor av storaffärer.

Skribent

Oscar Lindqvist
ol@worldinproperty.se