Lindqvist om Cirkus Mipim Oscar Lindqvist på plats på mässan. Foto: Jesper Lögdahl

Lindqvist om Cirkus Mipim

Krönika

16 mars 2018

World in Propertys utsände Oscar Lindqvist dissar och hissar de största händelserna under årets Mipim-mässa i Cannes.

 

Så vad hände i år, eller snarare vad hände inte. Ni som varit med under veckan vet att man bara hinner med en bråkdel av det man vill göra, men här kommer några axplock av årets höjdpunkter.

England, London & Brexit: Givetvis låg mycket fokus på England och kanske specifikt London. Även om kanske helt tydliga (kanske inte så konstigt) svar kunde ges tycker jag de klarar sig väl. London har en tydlig monter, bra talare och en spännande framtid framför sig med en estimering om dubblerat fastighetsvärde 2030.

Likt tidigare år så utmärker sig Stockholm redan vid entréingången samt på samtliga 24 000 deltagarbrickor, bra där. Dock anser jag personligen att man kanske kan göra monterytan bättre, känns lite rörigt.

Ett tema i år som jag tycker man ser mer frekvent än föregående år är hållbara städer och de flesta montrarna har lagt större vikt vid just detta. Därför tycker jag det var extra kul att i Mipim Awards "The Best Innovative Green Building" tog Marina One i Singapore hem första priset . Tuff konkurrens men ett föredöme, för bilder och information, klicka här. Miljö & socialt hållbara städer är här för att stanna, kul!

Göteborg likt många andra montrar kör samma koncept som föregående år, Göteborg har en fantastisk tydlig modell över hur Göteborg kommer expandera de kommande åren, en förebild för många andra montrar men lite mer nytänk kan vara på sin plats till nästa år? 

Vi får inte glömma Greater Copenhagen & Malmö (Malmö som i år bara är partner & inte medarrangör) gör också ett mycket bra jobb med pigga alerta medarbetare men trots detta upplevde jag att det inte var samma "tryck" i montern som föregående år.

Nu sker ju inte allt på mässområdet utan faktiskt finns det många som inte ens är inne på mässan (en miss kan jag tycka) men med pressade scheman & hela världens samlade fastighetselit på plats så räcker helt enkelt inte tiden till ibland. Storslagna mingel & diskussioner som pågår långt in på småtimmarna hör till vanligheten här i Cannes. Det skall dock sägas att som vanligt sticker Newsec & Lindahl ut med två helt olika approacher, Newsec med sin storslagenhet, hundratals personer som slussas med bussar till en fantastisk villa fullproppad med gräddan av Sveriges fastighetsmagnater & dans framåt småtimmarna. Lindahl med sitt lilla personliga event långt uppe i bergen. En hemma hos känsla som stannar kvar länge. I år måste ändå nämna Grant Thorton med sitt Krocket event, denna gången i Le Park Mougins, det är inte första gången de gör detta och inte sista heller (enligt ryktarna). Vilken miljö, mat & professionellt arrangemang från början till slut.

Ett axplock från årets Mipim, vi ses & hörs nästa år.

Ps. Tyvärr gick White och Skellefteå kommun lottlösa i Mipim Awards  "Best Futura Project " som också var det enda svenska bidraget i år. Vinnare blev istället National Museum Of Qatar däremot vann de Architectural Review Future Project Awards (som ni kan läsa om här). Grattis!

Fotnot: Göteborg hamnade på 6:e plats i rankingen  "Top 10 Mid-Sized European Cities of the Future" en prestigefylld ranking som Financial Times gör varje år. Go Göteborg!

Faktaruta

Cirkus Mipim är över för i år och alla de 24 200 deltagarna är nu på väg hem. Med över 100 länder och 3 000 utställare så kan man faktiskt inte kalla det för något annat än en cirkus.

Skribent

Oscar Lindqvist
ol@worldinproperty.se