Liljewall deltar i nytt forskningsarbete Foto: Liljewall

Liljewall deltar i nytt forskningsarbete

Arkitektur

26 juni 2019

Kompetenscentrumet ”Digital Twin Cities” och Chalmers Tekniska Högskola är en av åtta forskningssatsningar som fått medel från Vinnova.

Liljewall är ett av de företag som medverkar i kompetenscentrumet där akademi och näringsliv samarbetar för att utveckla konceptet ”digitala tvillingar” för städer.

Digitala tvillingar har på senare år revolutionerat tillverkningsindustrin och används dagligen för att utveckla och bygga allt mer förädlade produkter. Tekniken har också spridit sig till planeringen och utvecklingen av våra städer, men är där vanligtvis begränsad till visuell representation.

Kompetenscentrumet Digital Twin Cities kommer arbeta med att utveckla konceptet digitala tvillingar utöver visualisering. Arbetet kommer baseras på interdisciplinär forskning i arkitektur, teknik, projektledning, datahantering och integration, matematisk modellering, simulering, visualisering och optimering.

Med dagens teknik att skapa digitala tvillingar kan en bil eller ett flygplan modelleras, och dess egenskaper simuleras och optimeras innan det ens lämnat ritbordet. Något som inom en nära framtid ska kunna bli verklighet för något så komplext som en hel stad.

– Fantastiskt att vi fått klartecken och finansiering för Digital Twin Cities - och att Liljewall är med och bidrar i samarbetet med vår stora kompetens inom den pågående digitaliseringen. Vi var tidiga med BIM projektering på och har fortsatt stort fokus på att driva dessa frågor och arbetssätt. Vi kommer bidra med att ta fram relevanta verktyg för analys, simuleringar och skisser till plattformen, säger Alexander Gösta, arkitekt på Liljewall och del i forskningssamarbetet.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se