Landmärket Sthlm 01 uppnår LEED Platinum Sthlm 01 ger plats för 1 500 arbetsplatser och är med sina 102 meters höjd en av huvudstadens högsta byggnader.

Landmärket Sthlm 01 uppnår LEED Platinum

sustainability

15 juni 2021

Sthlm 01 –  den nya skyskrapan i Hammarby sjöstad – har uppnått den gröna certifieringen LEED Platinum.

– Den största utmaningen med projektet har varit att möta alla mål inom tidsram och budget. Det är en enastående byggnad med många tekniska innovationer som behövt tid att testas och justeras eftersom de är gjorda för projektet för första gången. Exempel är den utkargande fasaden, det fristående skärmtaket samt ett special designat hög tempererat luftningssystem. Tack vara nära samarbete med byggherrar och konsulter är vi mycket nöjda med resultatet, Lina Lahiri, Partner på arkitekturföretaget Sauerbruch & Hutton.

Sthlm 01 ger plats för 1 500 arbetsplatser och är med sina 102 meters höjd en av huvudstadens högsta byggnader.

– Sthlm 01 är en spektakulär byggnad som är dekorativ för Stockholms silhuett. Min uppfattning är att byggnaden tagits emot väl av stockholmarna och förhoppningsvis blivit en stolt symbol för det kreativa Söder, säger Magnus Hellsten, projektchef på byggherren Skanska Fastigheter Stockholm.

Sthlm 01 har fått den gröna byggcertifieringen LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) som bekräftar att den har en lösning för design, konstruktion, drift och underhåll av gröna byggnader.

Aluminiumfasad från WICONA

– Sthlm 01 är inte bara hållbar kontorsbyggnad energimässigt med sin LEED Platinum-certifiering, utan vi tänker hållbarhet i det större perspektivet genom attraktiv gestaltning samt mycket service tillgänglig för allmänheten. Genom att från ett tidigt stadium tänka hur våra kontorsbyggnader bidrar som en naturlig del i stadsdelen skapar vi liv och rörelse alla tider på dygnet. Vi håller på att modernisera en tidigare slumrande del av Stockholm, och det med största respekt för dess invånare, sägher Magnus Hellsten.

Den gallerformade fasaden från WICONA är gjord av aluminium och glas, och dessa material gör det lättare att skapa geometriska former - byggnaden är formad som en trident. Den gyllene triangeln är en välkänd teori när det gäller komposition för konst, och Sthlm 01 tog denna konstregel till sin kärna.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se