Lagbrottet – fastighetsjätte riskerar miljonböter Foto: PIxabay

Lagbrottet – fastighetsjätte riskerar miljonböter

Ekonomi

9 maj 2019

En av Stockholms största privata hyresvärdar misstänks ha brutit mot lagen. Nu krävs de på miljonbelopp i straffavgift. 

Bolaget har mängder av hissar i sina fastigheter som årligen ska besiktigas av ackrediterade företag. Går de inte igenom besiktningen får de heller inte användas  – en lagstadgad rutin som fastighetsbolaget Einar Mattsson valt att bryta mot i flera fall, enligt Hem & Hyra. 

En av Hyresgästföreningens jurister, Bengt Öhman, har granskat bolagets bestånd av hissar och hittat minst 13 hissar som använts – trots att de inte gått igenom besiktningen.  

Medvetet beslut

Einar Mattsson nekar dock inte till kritiken och har medvetet tagit beslutet att strunta i de reglerna. 

– Nu kommer vi att se över våra rutiner för uppföljning av åtgärder och besiktningar med vår hissentreprenör. Vi har kallat till oss entreprenören för att gå igenom vilka förbättringar som måste göras för att leva upp till lagen fullt ut, säger Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson, till Hem & Hyra. 

– Det vi brottas med är den målkonflikt som uppstår när åtgärdade hissar står still. Hissarnas funktion är extra viktiga för hyresgäster med funktionshinder, äldre eller andra som är i stort behov av hissen. Vi har inte velat att de ska drabbas av köer till ombesiktningen. Det är dock en bedömning vi kan komma att ändra, fortsätter hon.

Stark kritik

Men på Hyresgästföreningen är man kritisk till förklaringen. 

– Det är en efterhandskonstruktion, det finns ingen kö på att få en hiss besiktigad. I genomsnitt har hissarna varit underkända i över 100 dagar. Det är girigt av Einar Mattsson att inte underhålla sina hissar så att hyresgästerna kan använda dem på ett säkert sätt, säger Bengt Öhman till Hem & Hyra.

Nu krävs alltså Einar Mattsson på 1,2 miljoner kronor i straffavgift. Det är andra gången som Hyresgästföreningen anmäler en liknande händelse till stadsbyggnadskontoret och tidigare i år krävdes SIG Invest på 1,4 miljoner kronor i straffavgift. 

Av Pernilla Gilbert

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se