”Kyls bomarknaden ner packar marknaden ihop”

”Kyls bomarknaden ner packar marknaden ihop”

Ekonomi

13 oktober 2017

I en intervju menar Strongholds Urban Edenström att marknaden för bostadsrätter kan sänkas om Finansinspektionen och myndigheter försöker kyla ner den: - Det vore livsfarligt, säger han till DI.se.

 

Det är i en intervju på DI.se som Strongholds starke man och vd, Urban Edenström, höjer ett varningens finger för att försökte kyla ner dagens bostadsrättsmarknad. Han menar att många bostadsutvecklare den senaste tiden sett sina värden halveras och att detta är en kritisk situation för marknaden i stort.

Han drar paralleller till att det kan gå som i Holland där marknaden packat ihop.

- Det vore livsfarligt om Finansinspektionen eller andra myndigheter vidtar ytterligare åtgärder för att kyla ned. Nu måste man avvakta, man har troligen kylt av marknaden tillräckligt, säger Urban Edenström till DI.se.

Han menar exempelvis att en nedtrappning av ränteavdraget vore förödande:

- Bostadsrättsrättsmarknaden kan gå ned ordentligt, 30 procent vore inte konstigt. Det har man sett i andra länder. Vi har haft en sanslös prisuppgång, någon gång vänder det. I viss mån har vi redan noterat en viss nedgång, menar han.

Stronghold har sedan Urban Edenström köpte bolaget av Investor blivit en stor spelare i fastighetsbranschen. Bolaget har ett av sina stora innehav i Newsec som förvaltar 27 miljoner kvadratmeter. Stronghold kontrollerar även ett riskkapitalbolaget Niam som har fokus på fastigheter.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se