Kungsleden hyr ut 15 400 kvm till Northvolt Det nya hyresavtalet innebär att Kungsleden kommer att förvärva en del av fastigheten Effekten 12, som i dag ägs av Northvolt, och på den tillhörande marken utveckla en modern och klimatsmart kontorsbyggnad med trästomme.

Kungsleden hyr ut 15 400 kvm till Northvolt

Uthyrning

14 september 2021

Kungsleden har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Northvolt på cirka 15 400 kvadratmeter och ska därmed bygga nytt på Finnslätten i Västerås. 

– Northvolt är inte bara en hyresgäst utan en viktig partner i utvecklingen av området. Det här projektet är precis i linje med vår satsning på att göra Finnslätten till ett innovativt företagscentrum. Att Northvolt fortsätter att satsa på området stärker attraktionskraften och lockar nya spännande verksamheter, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Det nya hyresavtalet innebär att Kungsleden kommer att förvärva en del av fastigheten Effekten 12, som i dag ägs av Northvolt, och på den tillhörande marken utveckla en modern och klimatsmart kontorsbyggnad med trästomme.

Byggnaden kommer att miljöcertifieras i LEED-guld, ha ett koldioxidavtryck nära noll och utvecklas i enlighet med Kungsledens egna ramverk, Symbiotic Concept, vilket bland annat innebär att byggnaden i möjligaste mån ska använda återvinningsbara material och anpassas efter hälsa och välmående.

Byggstarten är planerad till årets fjärde kvartal och den blivande fastigheten ligger i anslutning till Kungsledens andra fastigheter i klustret Finnslätten.

Northvolt etablerade sin forskning- och utvecklingsanläggning, Northvolt Lab, på Finnslätten under 2019. Sedan tidigare hyr de 8 400 kvadratmeter av Kungsleden och äger själva fastigheten Effekten 12.

Northvolt är en av Kungsledens största hyresgäster.

 

Faktaruta

Om utvecklingen i Finnslätten

2018 startade Kungsleden en dialog med sin största hyresgäst på Finnslätten, ABB, om att utveckla området. Ett kreativt samarbete mellan Kungsleden, ABB, Västerås Stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Westinghouse, Alstom, med flera har sedan lett fram till Vision Finnslätten vars syfte är att utveckla området till en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag. Kungsleden är den största fastighetsägaren i området med 237 000 kvadratmeter.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se