Krönika: Ut med det gamla – in med det nya

Krönika: Ut med det gamla – in med det nya

Krönika

30 december 2020

World in Property önskar alla ett gott nytt år och ställer sig frågan – vad hände 2020 egentligen?

I morgon gör vi bokslut för året som började som alla andra, men som slutade på ett sätt vi inte riktigt kunnat ana.

I mars fick vi lära oss av Folkhälsomyndigheten, med Anders Tegnell i spetsen, att vi skulle hålla avstånd från våra medmedborgare och att vi helst skulle jobba hemifrån. I dag nio månader senare är landet mitt uppe i den andra vågen i den värsta pandemin i modern tid.

Nu har vi fått lära oss att vi inte får dricka på krogen efter 20.00 och att vi helst inte ska umgås med någon utanför familjen.

Under den gångna julen skulle vi helst inte resa alls. Och det har nog aldrig hänt förut att så många svenska familjer samtidigt grillat korv med sina mer seniora släktingar utomhus på julafton. Det dignande julbordet var i många hem kraftigt nedskalat för att familjen på fyra inte skulle föräta sig.

Det var nog få, om än ingen, som kunde ana hur detta lilla virus skulle påverka våra liv. Och det var inte många som kunde gissa sig till hur det skulle påverka fastighetssverige.

I mars menade Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling, att den lilla positiva ekonomiska uppgång som kom kring årsskiftet 2019, efter att världsekonomin legat på botten, skulle påverkas kraftigt av pandemin.

– Capital Economics spådde att första kvartalet 2020 skulle få en stor engångsdipp på grund av viruset som sedan skulle hämtas igen. Så såg det ut vid både sars- och svininfluensa-utbrotten. Men under de senaste veckorna har det börjat se värre ut. Vi ser en påtaglig nedgång i Kina, sa han då i en intervju i samband med att Newsec släppte rapporten Newsec Property Outlook.

Samtidigt menade han att den svenska fastighetsbranschen inte skulle påverkas avsevärt. Detta givet att det inte skulle komma några krav på att landets befolkning skulle sättas i karantän såsom vi kunnat se i många andra länder.

Den svenska regeringen har fram tills i vinter inte gjort några större ingrepp på den personliga friheten utan valt att fokusera på att ställa krav på diverse företagsgrupper.

Och visst har vissa branscher såsom restaurang- och turistnäringen lidit svårt och detta har såklart fått påverkan på fastighetsägare. Hyror har omförhandlats för att kunna behålla goda och långsiktiga hyresgäster och bolagsstrategier har behövts ritas om. Dock har vi under 2020 generellt kunnat se en fortsatt god marknad.

Under året har vi bland annat kunnat följa flera stora fastighetsaktörer när det gjort stora affärer. Ilija Batljan har, inte helt oväntat hans shoppingpersonlighet, återigen köpt och sålt och efter så sålde han och sen köpte han.

I april exempelvis sålde han närmare 1 260 lägenheter till Amasten, med hans gamle polare Jan-Erik Höjvall vid rodret, för 1,5 miljader och i december tog han kontrollen över Offentliga Hus när över 54 procent av aktierna landade i SBB:s knä. Vi ska även komma ihåg att bolaget köpte Sveafastigheter för i runda slängar 2,7 miljarder i november.

Batljan har nu också så klart ambitionen att köpa norska Entra som kanske varit vinters stora transaktionsföljetong. Där har både Castellum och Balder varit med i köpkampen.

På tal om Balder och Erik Selin så har fastighetskungen stått för årets enskilt största affär - köpet av Karlatornet. Att det till slut blev så att Göteborgarna Ola Serneke och Selin slog sig i slang med varandra är kanske inte så konstigt. Som vi brukar säga - varför gå över ån efter vatten när du har en av landets absolut största fastighetsägare inom ett stenkasts avstånd. Det kanske var tur att Sernekes tilltänkta affär med en utländsk investerare aldrig blev av.

I dag kan vi gissa att för de 6,4 miljarder som Balder kastat in i har de säkrat bygget och ingen behöver nog oroa sig för mastodontprojektet längre. Som grädde på moset fick inte bara Balder 50 procent av Karlatornet utan även en del av Sernekes ännu inte färdigbyggda bestånd. Om några år kommer således Balder kunna lägga till 1 400 hyreslägenheter samt 2 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, spridda i landets tre storstadsområden, till sin portfölj.

Uthyrningen av kontor har så klart påverkats under coronan. I juni kunde marknaden se att företag började dra ner ännu mer på kontorsytorna. Detta framför allt i storstäderna där hyresnivåerna ökat under de senaste åren. I dag handlar det för hyresgäster om ett behov av ännu mer flexibla lokaler då begreppet “att jobba hemma” blivit mer regel än undantag i många branscher. Det här innebär också att många chefer äntligen begripit att folk inte latar sig när de "jobbar hemma". Detta för att medarbetarna faktiskt på riktigt – just det – jobbar hemma.

Aktivitetsbaserade kontor är ju en lösning på detta behov och som de flesta vet har det varit ett modeord i branschen i flera år, men sannolikt kommer denna typen av lokaler få ett helt annat genomslag i framtiden. För att inte tala om cowokring-koncepten.

United Spaces är ett exempel på ett bolag som under början av 2021 inviger ett nytt modernt kontor. Den 11 januari, närmare bestämt, öppnar de portarna till United Spaces Torsgatan där det kommer att finnas plats för 500 medlemmar varav redan mer än 100 tecknat sig för ett medlemskap.

Hur det kommer att bli med de stora köpstäderna runt om i landets återstår dock att se. Fram tills i höstas var det inte några monumentala förändringar i antalet besökare, men så sent som i veckan rapporterades det om en kraftig minskning av shoppande svenskar i butikerna.

Med hjälp av mobiltelefondata har man nu kunnat se ett besökstapp under julhandeln på -64 procent i Nordstan i Göteborg, i området kring Hötorget i Stockholm på -50 procent och i Triangeln i Malmö på -41 procent. Detta blev resultatet efter regeringen och Folkhälsomyndighetens uppmaning till handeln att införa ett maxantal för besökare i butiker och köpcentrum inför den stundande julshoppingen.

Således blev inte heller mellandagscirkusen någon större succé då folkanstormningen uteblev. Vissa var så klart reaglada och gav sig ut på jakt efter billiga julklappar. En av dem var justitieminister Morgan Johansson (s). Han gav sig ut på shoppingstråt i Lund. Vad han skulle köpa? Jo, en försenad klapp till sina föräldrar.

I dag vet vi inte hur 2021 blir då ingen av oss kan spå i varken kaffesump, handflata eller kula, men vi kan nog vara överens om att vi ännu inte sett hur denna pandemi fullt ut påverkat varken landet, dess invånare eller branschen.

Pratar vi om fastighetsmarknaden i stort menar vissa att vi nu exempelvis kommer att se ett behov från boende av större lägenheter då allt fler kommer att fortsätta arbeta hemma. Vissa menar att vi kommer att se ännu färre butiker runt om i landet och att det därför kommer att byggas betydligt fler lager- och logistikfastigheter än tidigare.

Hur det än månde bliva är det trots allt mycket glädjande att se att framtidstron, köplusten och förändringsviljans vindar fortfarande blåser över Sverige och branschen denna pandemi till trots.

Med det sagt kan vi nog i hoppfullhet fira ytterligare en nyårsafton med många skratt, många skålar och förhastat avlagda nyårslöften. Detta på coronasäkret avstånd så klart och med samma fyra personer du redan umgåtts med hela året.

Gott nytt år säger vi på World in Property. Vi är åter den 4 januari.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se