Krönika: ”Katastrofstart på Mipim” Jesper Lögdahl på en Camping någonstans i krokarna av Cannes. Foto: Oscar Lindqvist

Krönika: ”Katastrofstart på Mipim”

Krönika

14 mars 2018

World in Propertys chefredaktör Jesper Lögdahl skriver om en bruten dörrnyckel, ett inställt mingel och en hotellnatt för 13 000 kronor.

Allt började så himla bra. World in Propertys branschplan, som vi har tillsammans med Lokalguiden och Semrén & Månsson, lyfte i går från Stockholm och Göteborg. Jag åkte från Stockholm tillsammans med min bokslukande kollega Oscar Lindqvist. Tillsammans med bland annat Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs och Wallenstams vice vd Mathis Aronsson flög vi högt över molnen och åt kalixlöjrom och nöjt. Vi såg nog alla fram emot en trevlig vistelse under Mipim i Cannes.

Och allt såg så bra ut där uppe i luften, men redan när vi landade så körde det ihop sig. Våra transferbussar var kraftigt försenade. Vi fick stå i 90 minuter medan en virrig fransos sprang runt och försökte kommunicera med en busschaufför som satt fast i en billkö. Han försökte även kommunicera med oss utan större framgång.

Vi blev två timmar sena till mötet med vår hyresvärd som hade nycklarna till vår lägenhet. Trots detta var vi väldigt glada. Vi var svettiga, trötta och extremt sugna på att få en halvtimmes lugn och ro. Nu blev det inte så.

Jag råkade nämligen bryta nyckeln i låset. Hur svårt kan det vara att öppna en dörr? Ja, inte alls skulle jag säga. Panik! Hur lyckades jag med det här? Till mitt försvar vill jag säga att nyckeln måste varit gjord av lera.

Nu tänker ni: Det är väl bara att ringa en låssmed. Jo, hade vi varit i Sverige så kanske det varit i fallet. Men i detta land är det uppenbart att det inte fungerar. Eller att ringa går ju, men att de ska dyka upp och göra sitt jobb fungerar uppenbarligen inte. Vi fick snällt gå runt i Cannes med våra väskor medan hyresvärden försökte lösa dörrproblemtatiken. Hon lyckades få tag i en låssmed till slut. Fick han upp dörren? Nej. Inte alls.

Däremot borrade han ett stort hål i dörren och sedan drog han. Innan dess hade han mage att kräva 2 200 kronor för jobbet. Nu är klockan 20.00 på kvällen och vi vet ännu inte vad vi ska göra. Vi hoppas att en annan låssmed ska lyckas få upp dörren. Vad gör vi medan vi väntar?

– Newsec har ju ett mingel, vi åker dit, konstaterar min kollega Pernilla.

Vi bestämmer oss för att åka dit. Nu visar det sig att Le Croisette (huvudgatan i Cannes) är avstängd. Bussarna som ska upp till festen kommer inte. Vi funderar på att ta en taxi med våra väskor och sedan ta oss tillbaka när hyresvärden fixat det här med dörren. Vi behövde alla lite underhållning en sådan här kväll. Det kan ju ändå inte bli värre. Då ringer hyresvärden.

– Vad sa du, sa du? Kommer du inte få upp dörren i kväll? Men var ska vi sova i natt, fråga min kollega retoriskt.

Med panik i rösten ringde jag till Sas Radisson. Jag bad på min bara knän. ”We need to have a bed. For three!”. Det verkar finnas en öppning. De har ett rum ledigt. Vi är välkomna. Sen kommer prisinformationen. ”It cost only 1 299 euro just for tonight”. Just for tonight? 13 000 spänn. Jag är på väg att svimma. Jag famlar ner telefonen i fickan. Det är en orimlig prislapp för några timmars sömn.

Lyckligtvis hittar min kollega Oscar ett mycket billigare hotellrum. Några mil från Cannes. På en Camping. En camping som har en aura av att vara en Bert Karlsson-anläggning med likadana vita små hus i rad. Vi lyckades hur som helst ta oss dit. Skönt med lite värme. Och kanske ett glas vatten och en kaffe. Men så blev det inte. När vi kommer är campingens restaurang stängd och det är svinkallt i stugan. Och det finns bara en duschhandduk.

Bättre start på den här resan kan man ju ha. Nu sitter jag och fryser någonstans på den franska rivieran och vet inte var jag är eller hur jag ska ta mig härifrån. Nu ska jag dela handduk med Oscar sen får vi se var vi sover i natt. Kanske i Stockholmsmontern. Där kan jag känna mig trygg.

Ps. Det fanns en liten ljuspunkt under gårdagskvällen. Vi fick sällskap på en middag av Whites vice vd Charlie Bäckstrand. Det är en väldigt trevlig och påläst prick. Vi ska ses senare i veckan. Om jag hittar ett boende och slipper sova under en bro.

Ps 2. Åker ni med Bert Karlsson till Cannes så vet jag exakt var ni ska bo. Här av er. Jag har vägbeskrivningen.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se