”Kris föder kreativitet”
Maxasin X i Uppsala och Alexandra Hagen, vd på White Arkitekter. Bild: Måns Berg och Camilla Svensk.

”Kris föder kreativitet”

Arkitektur

1 december 2023

För World in Property berättar White Arkitekters vd Alexandra Hagen om förändringar på marknaden, spännande projekt på gång och återbruk i stor skala.

White Arkitekter grundades 1951 i Göteborg och ligger än i dag kvar på Magasinsgatan där allt började. Förutom flertalet kontor i Sverige finns man numera även i Norge, Storbritannien och Tyskland och arbetar med projekt i fler länder, bland annat Kanada och Östafrika. En räddning när byggandet på många håll avstannat helt i Sverige. Visionen om att all egen arkitektur ska vara formstark och klimatneutral från och med 2030 ligger fast och man väljer att oförtrutet jobba sig igenom krisen i branschen.”Kris föder kreativitet och det måste vi ta vara på”, menar vd Alexandra Hagen.

80 medarbetare har fått gå och just nu handlar det om att övervintra, konstaterar Alexandra Hagen, vd på White, när vi börjar den här intervjun med att beta av läget i branschen. – Så här illa har det inte varit sedan 90-talskrisen och då sa vi upp 200 av våra då 400 medarbetare. En halvering är vi inte uppe i men ungefär 80 personer har fått gå. Personer med värdefull kunskap.

Alexandra Hagen berättar om en bransch som gått som tåget. Fram till 2017. – Hösten 2017 kom de nya amorteringsreglerna vilket resulterade i att bostadsbyggandet bromsade in. Kommersiellt gick fortfarande bra, fram till att pandemin gjorde sitt intåg 2020. Då bromsade kontorsmarknaden in men då skiftade å andra sidan bostadsmarknaden upp igen. Då ville folk bo större. Men under pandemin byggdes färre kontor, hotell, arenor, kulturbyggnader, idrottshallar, de segmenten minskade kraftigt.

Brist på både projekt och kunskap

Och nu är det stora förändringar på marknaden – igen.

– I vanliga fall står bostadsbyggandet för 20 % av vår omsättning men nu startas ju inte så många projekt. Det är framför allt vårt stockholmskontor som är hårt drabbat. Däremot upplever White en fortsatt efterfrågan på infrastrukturprojekt och specialfastigheter.

– Vi är till exempel med och bygger spårvagn i Uppsala och även vårdprojekt taktar på, bland annat i form av utbyggnaden av Karlstad Universitetssjukhus. Vi jobbar även på med statliga kunder, t ex Fortifikationsverket. Men eftersom det här bara utgör en del av vår verksamhet får vi säga upp mycket folk kopplade till både bostäder och kommersiella fastigheter.

 De arkitekter som kommit ut de senaste två åren, och även de som kommer att bli klara framöver, får inga jobb. Det kommer bli ett hål i branschen, precis om det blev under 90-talskrisen.

 

Och någon vidare ljusning ser inte Alexandra Hagen.

– Den här krisen bottnar ju i en finansiell fråga, det handlar om att få finansieringen att gå ihop. Men regeringen är extremt rädd för att göra saker som eldar på inflationen så jag tror inte de kommer att göra så mycket. Och jag tror tyvärr att det kommer dröja minst tre år innan man kommer börja bygga bostäder i någon märkbar skala igen.

Förutom bristen på projekt kommer även bristen på kunskap bli ett problem, menar hon.

– De arkitekter som kommit ut de senaste två åren, och även de som kommer att bli klara framöver, får inga jobb. Det kommer bli ett hål i branschen, precis om det blev under 90-talskrisen, och vi kommer att tappa jättemycket kunskap som tar flera år att reparera.

Spännande projekt utanför Sverige

Marknaden är dock bättre i Tyskland och Storbritannien exempelvis och här pågår flera spännade projekt.

– Här finns det fortfarande en efterfrågan och man har inte lika stora problem med inflation och svag valuta. Bostadsbyggandet är också drabbat här men i Tyskland finns det istället stor efterfrågan på både skolor och äldreboenden och i England har man beslutat om ett investeringspaket gällande sjukhus med mera. Detta är helt enkelt större marknader och vi tittar just nu på att satsa mer utomlands.

I skrivande stund färdigställer White sitt första riktigt stora bostadsprojekt i London med 440 bostäder. Man jobbar även med nya Velindre Cancer Centre i södra Wales som ska bli Storbritanniens mest hållbara sjukhus och som ska sätta en helt ny standard för cancervård. Här har White fokuserat på att minska koldioxidutsläppen under hela livscykeln och ett stort fokus ligger på att förbättra hälsoeffekterna genom att använda dagsljus, utsikt och naturliga material, vilket bidrar till en stresslindrande och harmonisk miljö för patienter, besökare och personal.

– Här jobbar vi exempelvis med trä och obränd lera och även mycket med att förbättra biodiversiteten.

Även i Tyskland jobbar White med en ny vårdbyggnad, i universitetsstaden Tübingen. Projektet har ett omfattande hållbarhetskoncept och ett byggnadskoncept som bygger på en resurssparande och koldioxidreducerande byggmetod.

Formgivning i ett nötskal

Just hållbarhet ligger högt på agendan för White och har gjort ända sedan 90-talet.

– Den hållbara omställningen får en skjuts nu, dels av lagstiftningen men också av lågkonjunkturen, och det är ju jättekul. Äntligen händer det! Vi har haft en hållbarhetsavdelning sedan 90-talet och har länge försökt trycka på detta.

Whites vision är kristallklar – från och med 2030 ska deras arkitektur vara både formstark och klimatneutral. All arkitektur. Med många olika spetskompetenser tar man ett helhetsgrepp kring hållbarhet och leder bland annat processer för klimatneutralitet, cirkuläritet och social hållbarhet. Man utför utredningar och analyser av såväl ekosystemtjänster, dagsljus, och energi som hälsa och sociala värden. Och utför digitala simuleringar för att säkerställa lågt klimatavtryck, bra inomhusmiljöer och klimatanpassade utemiljöer.

 

Att få människor att byta bilen mot att röra sig på mer hållbara sätt, det vill säga att planera blandstaden rätt, är en stor formgivningsfråga.

 

I den hållbara omställningen har arkitekten en ännu viktigare roll, menar Alexandra Hagen.

– Vår roll utvecklas hela tiden och är bland annat otroligt viktig i just omställningen mot ett hållbart samhälle. Vi måste hela tiden växla upp i vår kunskapsnivå för att kunna vara ett starkt stöd.

Hållbarhet handlar inte minst om stadsplanering, landskapsplanering och att klimatsäkra våra städer.

– Att få människor att byta bilen mot att röra sig på mer hållbara sätt, det vill säga att planera blandstaden rätt, är en stor formgivningsfråga. Att klimatsäkra våra städer är också extremt viktigt.

I Bergen i Norge håller White just nu på med ett sådant projekt. 2020 vann man den internationella tävlingen för planering och design av stadens nya stadsstrand och stadspark vid det Store Lungegårdsvann med förslaget True Blue. Det nästan en kilometer långa parkstråket blir stadens nya landmärke, där invånarna kan uppleva vattnets och naturens olika egenskaper under alla årstiderna den kommande hundra åren. Här kommer människa, natur, djur och vatten vävas samman i en spektakulär och hållbar stadsmiljö.

– Den nya parken längs vattnet byggs av sprängsten från ett närliggande infrastrukturprojekt, vi kommer att återskapa den lokala floran och planterar även växter under vatten för att rena vattnet utanför Bergen. Vi skapar bättre vattenkvalitet helt enkelt.

Det här är formgivning i ett nötskal, konstaterar Alexandra Hagen.

– Här skapar vi skönhet och upplevelser för människor, samtidigt tar vi hand om avfall från ett infrastrukturprojekt, säkrar biodiversiteten och bidrar till vattenrening. Allt handlar om att knyta ihop alla de här trådarna med formgivning, det är så coolt.

Återbruk i stor skala

Formgivning är också att ge nytt liv till gammal design.

– I Malmö har vi genomfört vårt största inredningsprojekt med 30 000 kvadratmeter återbrukade möbler. Nästan alla våra inredningsprojekt innehåller numera till någon del återbrukade och uppgraderade möbler. Vi använder vår formgivningskompetens till att skapa någonting nytt av gammalt och där gör vi en otroligt stor skillnad.

Återbruk för White handlar också om att ta hand om hela hus. Som kontorshuset Lumi i Uppsala. När Livsmedelsverket flyttade ur sina skräddarsydda lokaler i 70-talskomplexet Hugin i centrala Uppsala var konsensus att det inte gick att anpassa för nya hyresgäster och behövde rivas. Men genom att tänka utanför ramarna kunde White visa hur det gick att bygga om och idag finns det dessutom goda förutsättningar för att korta byggtiden och minska kostnaderna. Lumi är ett av Sveriges mest ambitiösa återbruksprojekt och förutom att cirka 80 procent av stommen samt hela grundläggningen sparas så återanvänds allt som är praktiskt genomförbart. Totalt skapas 21 000 kvadratmeter BTA kontor, labb, butiker och restauranger i södra Uppsala city.

 

Nästan alla våra inredningsprojekt innehåller numera till någon del återbrukade och uppgraderade möbler.

 

– Här jobbar vi med återbruk i stor skala och just att kunna ställa om, vara kreativ och jobba med det man redan har, blir ju ännu viktigare av rent ekonomiska skäl i en lågkonjunktur. I detta projekt finns det goda förutsättningar för hyresgästerna att flytta in i huset tidigare på grund av att man inte river och bygger nytt. Byggherren Vasakronan får alltså intäkter tidigare.

Hjärtat slår för trä

Hållbarhet för White stavas i mångt och mycket också trä, det enda storskaliga förnyelsebara och koldioxidneutrala byggmaterialet. Trä är inte bara förnybart, utan det går också åt mindre energi vid produktion och transport jämfört med andra byggmaterial. Och fina referensprojekt finns i portföljen. På uppdrag av Vasakronan ritade White kontorshuset Magasin X som stod inflyttningsklart förra året. Den sju våningar höga byggnaden, om 16 600 kvadratmeter, är fortfarande Sveriges största kontorshus med en stomme helt byggd i trä.

Även Sara Kulturhus i Skellefteå visar vägen. Med sina 75 meter är det ett av världens högsta trähus och en nyskapande arena för kultur, möten och samtal som bidrar positivt till lokalsamhället samtidigt som det är en internationell ledstjärna för hållbar design. Sara Kulturhus är nominerat till Mies van der Rohe Awards 2024, Europeiska Unionens pris för samtida arkitektur, och visar att projektet är ett viktigt exempel på europeisk arkitektur som uppfyller prisets principer och mål.

Ett annat projekt som fått stort genklang runt om i världen är Atrium Ljungbergs Stockholm Wood City, världens största trästad om 250 000 kvadratmeter. 2025 ska första spadtaget tas och både White och Henning Larsen har ritat varsin vision som just nu löper parallellt.

– Stockholm Wood City är ett otroligt spännande projekt, konstaterar Alexandra Hagen. Det är kul med fastighetsutvecklare som vågar och nu tar Atrium Ljungberg nästa steg och höjer ribban ordentligt.

Världens största trästad är väl så nära ett drömprojekt man kan komma men när jag ändå avslutningsvis frågar Alexandra Hagen om det finns något speciellt projekt som hon skulle vilja få på sitt bord kommer svaret ganska snabbt.

– Ett drömprojekt skulle absolut vara en byggnad ”designed for deconstruction”, alltså ett hus som från början är formgivet för att kunna plockas isär helt.

 

Artikeln är tagen från World in Property magasin #2 2023. Läs hela numret här.

Pernilla Krantz

World in Property
pernilla.krantz@worldinproperty.se