Köpare kräver Oscar på pengar – går till Kronofogden ”Brf Stettin 7”, även kallad 79&Park, som ligger på Sandhamnsgatan är en av de projekt där det finns missnöjda köpare. Foto: Oscar Properties

Köpare kräver Oscar på pengar – går till Kronofogden

Ekonomi

9 oktober 2018

Efter att bostadsprojekten skjutits upp och blivit försenade kräver nu köpare som hoppat av igen sin handpenning.

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar att flera köpare som lagt handpenning på exklusiva bostäder i Oscar Properties projekt nu gått till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar. De har hoppat av efter att lyxprojekten skjutits upp.

En av de som ansökt om att få tillbaka sina pengar är en kvinna som lagt handpenning på 1,4 miljoner för en bostad på Nybrogatan. Hon skulle ha flyttat in i vintras efter att hon tecknade sig för en bostad under hösten 2016 och i mars i år krävde hon att få avbryta köpet.

I början av oktober, ett halvår efter att hon bett Oscar Properties om att få tillbaka handpenningen, tog hon hjälp av Kronofogden.

En annan ansökning hos fogden kommer från ett par som tecknade sig för en bostad under 2015, men i februari i år när det stod klart att bygget skjuts upp flera månader krävde de att få tillbaka sin handpenning på femrummaren som skulle gå för 21 miljoner.

Ytterligare en tredje ansökan finns inne hos Kronofogden och den gäller en man som skrev förhandsavtal om en trea för 10 miljoner kronor i Brf Stettin 7 på Gärdet. Avtalet tecknades redan 2015, men när inflyttningen sköts upp sex månader vill han avbryta köpet.

Alla som velat avbryta avtalen har först vänt sig till jurist, men att detta inte lett ill något vilket till slut fått köparna att vända sig till Kronofogden.

– Blir det en försening och inflyttning inte kan ske enligt avtalet och överenskommelsen, innebär detta olägenheter för den som drabbas. Redan en kort period utan bostad kan ställa till stora bekymmer för den enskilde, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla som är avhopparnas ombud till Svenska Dagbladet.

Oscar Properties själva har via advokatbyrån DLA Piper meddelat att ”förskotten kan hållas inne ända till dess man har beräknat eventuellt skadeståndskrav mot de kunder som inte fullföljer sina förhandsavtal om köp av våningarna.”

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se