Konkursvåg i Sverige – historiskt många företag i konkurs
Bild: Unsplash

Konkursvåg i Sverige – historiskt många företag i konkurs

Ekonomi

2 december 2022

Konkurserna bland svenska företag fortsätter öka lavinartat. Under november registrerades 774 aktiebolag i konkurs, en ökning med 35 procent. Bara en gång tidigare har en månad haft över 700 konkurser – vilket betyder att detta går till historien som den näst högsta noteringen någonsin.

När konkurssiffrorna summeras för november är det dyster läsning. Totalt gick 774 aktiebolag i konkurs, jämfört med 575 året innan. Detta är fjärde månaden i rad med stor ökning. Efter sommaren har konkurserna ökat med totalt 31 procent.

- Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Branscherna där konkurserna ökat mest hittills i år e-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer och restaurang. Dessutom har mängder med sporthallar och sportaffärer gått i konkurs under 2022, betydligt fler än tidigare. Städbranschen hade det tufft denna månad med en ökning på 250 procent, 14 konkurser jämfört med fyra, även om det visserligen är mindre jämförelsetal.

- De drabbade branscherna visar återigen på att det är hushållens plånböcker som kommer avgöra företagens öde. Hushållen är dessutom mer räntekänsliga – vilket betyder att företag som är beroende av konsumenters köpkraft kommer ha det tuffast, säger Henrik Jacobsson.

Majoriteten av månadens alla konkurser var små eller medelstora företag. På listan över månadens största konkurser finns endast ett företag med över 100 miljoner i omsättning - det var livsmedelsföretaget Glädje Grön i Hallarna AB som specialiserat sig på etnisk mat. Flest anställda hade åkeriet NorrTra AB (tidigare Ripro AB) med sina 133 medarbetare.

Geografiskt sett ökar konkurserna i 17 av 21 län under november. I Västra Götaland ökar konkurser med hela 86 procent denna månad. Även Örebro sticker ut med sina 167 procent i november. Sett till helåret är det även i Örebro som konkurserna ökat mest med sina 42 procent, följt av Östergötland på 36 procent.

Antalet nystartade aktiebolag landade på 4 957 i november, en relativt hög siffra men trots detta en minskning med 21 procent jämfört med samma period förra året. Just nu finns ca 734 000 aktiebolag i Sverige.

Sedan Creditsafe började sina mätningarna 1999 och är det endast april 2020, vid pandemins inledning, som det noterats en högre siffra för en enskild månad.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se