Kindberg slår tillbaka – igen Daniel Kindberg, före detta vd i Östersundshem samt före detta ordförande i ÖFK. Foto: TT

Kindberg slår tillbaka – igen

Ekonomi

18 april 2019

Nu slår Östersundshems förre vd Daniel Kindberg återigen tillbaka mot anklagelserna mot honom. I ett pressmeddelande menar han att det finns stora faktafel.

Under gårdagskvällen sändes en uppföljning i SVT:s granskning av Daniel Kindberg.

Tv-programmet Uppdrag Granskning fokuserade på frågor kring Östersundshems före detta vd:s misstänkta förskingring där pengar gått från bostadsbolaget till fotbollsklubben ÖFK där han också suttit som ordförande.

Bland annat plockade de upp kostnaderna som rör utbyggnaden av en läktaren, spelarbonusar och värderingen av fotbollsklubbens restaurang.

Nu menar Kindberg själv att dessa uppgifter är felaktiga. I ett pressmeddelande går han nu ut och slår tillbaka och menar att innehållet bygger på grava faktafel.

– I ännu ett inslag i jakten på Östersunds FK och mig bygger bevisföringen inte bara på stor okunnighet, utan man bortser även från kända fakta. Uppdrag Granskning visar att man inte har grundläggande företagsekonomiska kunskaper vad gäller resultat- och balansräkningar, man kontrollerar och redogör inte för ägarförhållanden, man bortser från fakta som inte stöder Uppdrag Gransknings tes. Kanske mest beklagligt av allt är att när man försöker visa på missnöje bland spelarna så bygger man det på anonyma källor, trots att lagkapten Tom Petterson säger att spelarna är nöjda med den uppgörelse man fick efter framgångarna i EuropaLeague, menar han.

Rättsliga åtgärder

Det här är inte första gången som Kindberg slår tillbaka på medieuppgifter kring härvan. För en dryg månad sedan när Uppdrag Granskning sände sina första reportage kring skandalen bestämde han sig för att anmäla SVT och samhällsprogrammet till Myndigheten för press, radio och TV.

Anledningen, enligt Kindberg, var osaklig och tendentiös rapportering samt att rapportering skulle vara fylld med grova faktafel. Vidare överväger Kindberg även att vidta rättsliga åtgärder mot kanalen.

– Uppdrag Granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig. Uppdrag Granskning driver tesen att det som skulle ligga bakom våra framgångar är att vi ägnat oss åt ekonomisk doping, åt ekonomiska tveksamheter och åt kreativ bokföring i syfte att försköna klubbens ekonomi. Det är helt fel. Det är vår fotbollsfilosofi och vår förmåga att utveckla och sälja spelare som skapat Östersunds FK:s framgångar. Uppdrag Gransknings program visar att de inte kan klarar av att läsa avtal, förstå en resultat- och balansräkning samt saknar grundläggande kunskap om hur en förhandling i en fastighetsaffär går till, menade han då.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se