Kedja lämnar Mood – vädjar till fastighetsägare Freddy Sobin, vd på Kicks. Foto: Kicks

Kedja lämnar Mood – vädjar till fastighetsägare

Ekonomi

3 juni 2019

I fredags blev det känt att den stora skönhetskedjan lämnar Mood-gallerian i centrala Stockholm. Nu vädjar de till fastighetsägarna om lägre hyresnivåer. 

Bakom beslutet att stänga Kicks-butiken ligger färre besökare, i kombination med en hyra som inte kan motiveras en en vikande kundström. 

– Vi ser ett vikande kundunderlag och vi får in färre kunder i vår butik. Även om vi kan öka försäljningen per kund så är inte det tillräckligt. Vårt kontrakt löper ut och vi väljer att inte förlänga det, säger vd Freddy Sobin till Svenska Dagbladet.

Kicks vd, Freddy Sobin menar att det är ett växande problem för branschen och manar nu till mer hållbara hyresnivåer.

– Det är ett utbrett och ohållbart problem att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån efter rådande marknadsutveckling. Vi ser överlag en fortsatt hög och i många fall ökande konverteringsgrad i våra butiker, men när kundströmmarna minskar måste hyresnivåerna justeras. Just detta ser vi hända i andra länder som kommit längre i strukturomvandlingen av detaljhandeln, som USA och England, säger han i ett pressmeddelande.

Kicks ser över sitt butiksnät och planerar att stänga butiker där de anser att hyran inte är motiverad utifrån ett vikande kundunderlag. Freddy Sobin menar att ett gemensamt ansvar för att hitta hållbara hyresmodeller och hyresnivåer måste tas mellan butiker och fastighetsägare.

– Vi har 250 butiker i tre länder och en kraftigt växande e-handel. Vi jobbar aktivt med båda kanalerna, e-handel har vi haft sedan 2010 och vi ökar investeringen i den. Vi är inte blinda för utvecklingen, säger Freddy Sobin till Svenska Dagbladet.

Av Pernilla Gilbert

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se