Previous Next

Karusell Mipim rullar vidare – Framtidens städer avslöjade

Reportage

15 mars 2019

En något dämpad stämning kunde kännas på mässgolvet under de första timmarna men framåt lunch tog det fart igen, spännande föreläsningar och banbrytande arkitektur summerade avslutningen på Mipim.

Som vanligt är det full fart i Stockholmsmontern, flera föredrag avlöser varandra och ett återkommande ämne är hållbarhet. JM höll ett inspirerande föredrag om hur de jobbar med hållbarhet på flera plan, såväl socialt, finansiellt och kring miljö. Stockholm sätter stort fokus på sin ”Unicorn factory” och vill positionera sig som ”start up-huvudstaden”. Inte så konstigt med tanke på snabbväxande företag som Klarna, Spotify, Skype och King. Exemplariskt av Stockholm att marknadsföra mer än bara fastigheter, ni andra, copy - paste.

Greater Copenhagen montern är välbesökt men kanske lite intetsägande, dock var det intressant att ta del av satsningen i Odense för att bli Europas ledande ”robot” stad. Med ett kluster om 129 företag & 3 600 anställda är dom på god väg.

Malmö var inte representerade i år på mässan.

Mipim Awards är branschens i särklass finaste utmärkelse och bidragen i år var enastående. Personligen så finner jag ”Best Futura Project” och ”Best Mega Futura Project” som de mest intressanta. Här får man en glimt av framtidens fastigheter och städer.

Japans bidrag ”W350 project for Sustainable Future” är enastående och nytänkande. En skyskrapa på 350 meter där materialet till 90 % är trä. Dock kommer vi få vänta på denna skönhet fram till 2041. Vart den kommer byggas? Tokyo såklart!

Titta lite extra på Storbritanniens bidrag ”Future Park” som har siktet inställt på att bli ett nytt landmärke. Kul att det inte bara är London när man snackar UK, detta banbrytande område skall skapas i Yorkshire. Man förväntar sig tusentals nya jobb och över 3,5 miljoner besökare årligen. Denna tog dessutom hem segern 2019 i Mipim Awards "Best Futura Mega Project".

Istanbuls megaprojekt TERSANE ISTANBUL - HALIC SHIPYARDS med ambition att förändra ett gammalt skeppsvarv till en ny stadsdel vid havet. Här kommer det exploateras över 300 000 kvadratmeter och kommer innehålla allt från bostäder, kulturella arenor och kontor. Istanbul for the gold!

Av Oscar Lindqvist

Skribent

Oscar Lindqvist
ol@worldinproperty.se