Karlatornet närmar sig tredjedelen
Nu har Karlatornet nått till 60 meter och 20 våningar.

Karlatornet närmar sig tredjedelen

Stadsutveckling

1 oktober 2021

Nu har Karlatornet kommit knappt en tredjedel upp. – Det är full fart, säger Magnus Eckert, arbetschef på Serneke i Göteborg. 

– Vi är redan högsta byggnaden på Lindholmen och kan från toppen se bort till horisonten över havet. Samtidigt håller vi på att sätta fasaden – specialtillverkad i Kina – på de nedersta våningsplanen.

Karlatornet har nått till 60 meter och 20 våningar.

Byggarna har precis avslutat en så kallad outrigger, ett par stabiliserande våningsplan med mycket betong och armering. Det är ett våningsplan där ingen bor och som inte har några fönster men som är fullproppade med media (fläktar, elektronik etc).

I Karlatornet kommer det att finnas två outriggers, varav den här var den nedersta.

– Det tar lite extra tid, men ju högre upp vi kommer desto mindre armering behöver vi och desto fortare går det. Tornkranen som efterhand ska höja sig själv och följa med byggnaden hela vägen upp till 250 meter har precis genomfört sin första förlängning.

– Den monterades först upptill 60 meter och därefter höjer sig själv i 20-metersintervaller. Nu är den uppe på 80 meter, berättar Magnus Eckert.

Arbetet med Karlatornet stannade tillfälligt av under våren förra året. Orsaken var att en tillfällig samarbetspartner sköt en affär på framtiden på grund av coronaepidemin.

Men sedan Balder kom in som delägare och medfinansiär har arbetet återupptagits i full omfattning.

Karlatornet ska med sina 245 meter och 73 våningar bli Nordens högsta byggnad. Det är ritat av Skidmore, Owings & Merrill, samma arkitekter som står bakom världsberömda byggnader som Buri Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.

Skyskrapan ingår i Karlastaden – det nya område som håller på att växa fram på Lindholmen.

I anslutning till tornet ska podiet ligga, där kontor och ett hotell som ingår i den norske hotellägaren Petter Stordalens företag ska husera.

Där är grunden klar med två källarplan och vi har precis kommit över markytan. Karlatornet ska vara inflyttningsfärdigt om drygt två år.

–De första hyresgästerna ska kunna flytta under andra halvåret 2023. Det är över 600 hyresgäster, som ska flytta in så det kommer att ta sin tid så därför kommer man att hålla på både i slutet av 2023 och början av 2024, säger Magnus Eckert.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se