K2A köper bostäder för 158 miljoner i Umeå K2A köper fastigheten Umeå Äppellunden 1 av Bonava för 158 miljoner kronor.

K2A köper bostäder för 158 miljoner i Umeå

Transaktion

12 april 2021

K2A förvärvar en bostadsfastighet i Umeå för 158 miljoner kronor av Bonava. 83 miljöcertifierade hyresbostäder uppförs på fastigheten.

K2A har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Umeå Äppellunden 1. Säljare är Bonava och transaktionen baseras på ett fastighetsvärde om cirka 158 miljoner kronor.

Bonava kommer att bygga och färdigställa projektet i dess helhet. K2A tillträder fastigheten under det fjärde kvartalet 2021, då även byggstart är planerad att påbörjas. Projektet bedöms vara slutfört under det andra kvartalet 2023.

K2A finansierar entreprenaden löpande under projektet och slutbetalning sker i samband med inflyttning av de färdigställda byggnaderna. K2A avser att finansiera förvärvet genom banklån samt eget kapital.

På fastigheten kommer en byggnad uppföras, med totalt 83 miljöcertifierade hyreslägenheter om ett till fyra rum och kök med en uthyrningsbar area på cirka 3 850 kvadratmeter.

Hyresvärdet beräknas uppgå till åtta miljoner kronor på årsbasis.

Projektet ligger i Tomtebo gård, cirka 7 kilometer öster om Rådhustorget i centrala Umeå.

Byggnaderna kommer miljöcertifieras enligt Svanen och motsvara mellangrön enligt CICERO:s metodik, som även ligger till grund för klassningen av K2A:s ramverk för gröna aktier.

Fastigheten kommer ha en låg energianvändning på en nivå som ger rätt till energibonus och investeringsstöd.

K2A äger sedan tidigare Roten 1 i Umeå, med 277 studentbostäder. Tillsammans med nu förvärvade Äppellunden 1 kommer förvaltningsbeståndet att uppgå till 370 bostäder i Umeå.

– Umeå är en spännande och dynamisk stad både inom näringsliv och universitet. Vi är väldigt glada att vi nu kan ta nästa steg i att långsiktigt etablera oss i staden med hyresbostäder och sedan tidigare studentbostäder. Det är också en självklarhet för oss att vi bygger bostäderna på ett så miljövänligt sätt som möjligt och med låg energianvändning, kommenterar Johan Knaust, VD på K2A.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se