Julläsning: Kindbergs uppgång och fall Daniel Kindberg, före detta vd för Östersundshem tillika tidigare ordförande för Östersunds fotbollsklubb, riskerar sex års fängelse för flertalet ekonomiska brott. Foto: TT

Julläsning: Kindbergs uppgång och fall

Reportage

24 december 2018

Saltade fakturor tömde Östersundshem på elva miljoner. Bolagets före detta vd Daniel Kindberg riskerar nu sex år fängelse. Så här gick allt till.

Artikeln är tidigare publicerad i World in Property magasin #4 november 2018

Det var en historia för bra för att vara sann. Det lilla fotbollslaget från Östersund som under många år låg i de lägre divisionerna gjorde mellan 2013 till 2017 en totalvändning. De gick från att vara en klubb i ekonomisk kris med ganska små framgångsutsikter till att bli ett av Europas bästa fotbollslag.

Allt började när tränaren Graham Potter kom till Jämtland 2011 för att träna fotbollslaget. Han var okonventionell och använde oväntade och omtalade träningsmetoder. Under Potters ledning fick spelarna bland annat lära sig att jojka och rappa med den samiska musikern Maxida Märak, de har satt upp teaterföreställningar och skrivit en bok. I fotbollsvärlden blev metoderna omtalade och laget fick till och med dansa i invigningsnumret av den tv-sända Fotbollsgalan 2016 på TV4.

Dessa metoder lyfte laget och de rönte stora framgångar i Sverige som till slut ledde till att de vann Svenska cupen och sedermera tog de sig till Uefa Europa League där de spelade sig fram till en sextondelsfinal och till slut kom tvåa i sin grupp.

– Om du tittar på Europas fotbollsligor avgör oftast pengarna vem som vinner. Vår utmaning är att försöka skapa nåt som ändrar på det. Det fina med fotboll är att om du har en idé och kan skapa en utvecklande miljö, så är allt möjligt, berättade tränaren i dokumentären ”Östersunds sjungande fotbollsspelare”.

Höjd till skyarna

Bakom värvningen av Potter stod klubbens ordförande Daniel Kindberg. Han hade fått upp ögonen för engelsmannen under 2010 när han var coaching manager på Leeds Metropolitan University. Den då 35-åriga före detta fotbollsspelaren hade en gedigen karriär bakom sig i den engelska ligan. Han har bland annat spelat i Reading, Southampton och West Bromwich.

Kindberg trodde stenhårt på värvningen och de två hade ett tätt samarbete under de kommande åren. Och när Potter i maj beslutade sig för att lämna ÖFK för att gå till Swansee tackade han Kindberg för det förtroendet och det stöd han fått.

"Jag kommer för evigt att vara tacksam att han gav mig den här möjligheten. Han är min vän för livet. Daniel Kindberg, det har gått drygt sju år av skratt, tankeväckande konversationer, besvikelser, framgångar, frustration och glädje. Du är en verkligt unik man som jag har haft nöjet att jobba med och skapa något som har gjort en skillnad", skrev Potter i ett öppet brev.

Det var inte bara Potter som höjde Kindberg till skyarna. Även ÖFK:s supportrar och medborgarna i Östersund satte Kindberg på en piedestal. När han tillträdde som ordförande i fotbollsföreningen sågs han som räddaren och lyfte otvivelaktigt klubben till en ny nivå till stadens stora glädje.

Stark bosatsning

Kindberg flyttade till Östersund i april 2004. Då blev han bataljonschef och överstelöjtnant för dåvarande I5. Ett anrikt regemente som skolat många militärer genom åren, men efter en tid började hoten om nedläggning komma.

I och med regeringens försvarsbeslut samma år som Kindberg klev in beslutades det att regementet skulle läggas ner och två år senare var I5 historia. Då sökte sig Kindberg till fastighetsbranschen.

Han fick kontakt med Peab som då såg möjligheter i att utveckla nya verksamheter på det nedlagda I5-området. Med god lokalkännedom samt med hans ledarskapsutbildning blev han vd för byggjättens dotterbolag Fält­jägaren AB.

Han blev en näringslivsprofil i den jämtländska staden och bara några år senare, 2010, blev han så vald till ordförande i ÖFK. Och under 2013 blev han headhuntad till det kommunala bostadsbolaget Östersundshem dit han kom som vd i januari 2014 efter att den tidigare vd:n Bengt Rådman valt att lämna bolaget.

– Östersundshem har genomgått en stor positiv förändring de senaste åren, inte minst kommunikativt, och jag ser fram emot att utveckla företaget ytterligare. Det kundfokus som finns ska vi bygga vidare på, sa Kindberg då.

Under de kommande åren tog Kindberg tillsammans med bostadsbolaget styrelse en hel del stora bolagsbeslut som var positiva för Östersundshem. Bland annat slöt de ett avtal med Skanska om att under 2015 bygga punkthus i områdena Remonthagen och Tallåsen till ett värde av en halv miljard.

2016 sålde bolaget närmare 1 700 bostäder i Torvalla, på Körfältet, Odensala och Odenslund till Rikshem. Ett beslut som blev ifrågasatt, men som motiverades med att Östersundshem behövde pengarna till att expandera sitt egna bestånd med nyproduktion.

– Fler aktörer måste in på hyresmarknaden för att få ner den stora bostadsbristen i Östersund. Vi ser positivt på att en fastighetsägare som Rikshem etablerar sig i staden, det är en stor, stabil förvaltare som har hyresrätter som affärsidé, och visionen att vara en nationell allmännytta. Rikshem går dessutom in i förvärvet med ett omfattande socialt ansvar, bland annat kommer de att stötta vår satsning på innanförskapsakademin – ett projekt som syftar till jobb och praktik för nyanlända och ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden, menade Kindberg.

Han blev också under 2017 invald i SABO:s integrationsråd vars uppdrag är att ta fram förslag på hur samhällets arbete med integration kan bli ännu bättre.

– Det är väldigt glädjande att integration starkt prioriteras i vår medlemsorganisation SABO. Jag ser mycket framemot att arbeta tillsammans med mina kollegor i den frågan. Det här är också en möjlighet att sprida kunskap och förståelse för vårt sätt att arbeta med frågorna genom Innanförskapsakademin, menade han då.

Samma år fick Östersundshem SABO:s hållbarhetspris för sitt goda arbete. Motiveringen löd: ”Östersundshem har utvecklat det hållbara boendet bland annat genom hög grönytefaktor, odlarbalkonger, redskaps- och verktygspool, bikupor samt jobbskapande genom Östersundshems Innanförskapsakademi.”

Sytematisk förskingring 

Förutom att Kindberg under dessa år gjorde succé i bostadsbolaget var han en god ambassadör för ÖFK och lyckades inte bara ge klubben en stor ledare utan även skaka fram pengar. På så sätt kunde de köpa bättre spelare vilket ledde till att fler sponsorer tillkom. På så sätt kunde framför allt a-laget satsa ännu hårdare på målet – att ta sig till Uefa Europa League.

Men de sponsorpengar som kom in har ifrågasatts. Pengarullningen till klubben skapade misstankar om att något inte stod riktigt rätt till. Inte hos klubben, men väl hos Kindbergs arbetsgivare Östersundshem. Under revisioner hos det kommunala bostadsbolaget dök det upp underliga fakturor som inte verkade stämma och under den tidigare våren 2018 föll allt samman.

Under en gryningsräd den 17 april knackade polisen på hemma hos bolagets vd. Anledningen var att han på sannolika skäl stod misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Brotten ska röra sig om att en affärspartner till Kindberg ska ha skickat pengar till ÖFK genom att fakturera ett byggföretag med bluffakturor via Östersundshem. Kindberg togs in på förhör, men släpptes på fri fot i väntan på åklagarens beslut.

Kindberg själv nekade till brott:

– I Sverige är man oskyldig tills man är dömd. Men jag tycker det är fel att jag hamnat i en sådan här situation som uppstått, sa han strax efter han släpptes efter förhören

Utredningen som sträcker sig tillbaka till 2013 pågår just nu och när World in Property talar med kammaråklagare Niklas Jeppsson berättar han om läget i processen.

– Utredningen är inte snårig eller invecklad på något sätt utan det är en ganska sedvanlig utredning som vi bedriver. Sen är det så att den sträcker sig över lång tid, men det är inte svår i sig. Jag har bedömt att han inte behöver häktas eftersom jag inte ser att det finns någon risk att han ska sätta hinder för utredningen. Han har heller inte fått något reseförbud.

Samtidigt som polisens besök inledde det kommunala bostadsbolaget en egen internutredning för att se om det har funnits några ekonomiska oegentligheter i bolaget. I den interna rapport från Ernst & Young, som kom i somras, finns det tecken på att Kindberg vid flertalet tillfällen använt sig av fastighetsbolaget för att överfakturera till externt bolag för att på så sätt skeppa pengar till bland annat Östersunds FK.

Flödesscheman

På hans kontor ska det också senare ha hittats handskrivna lappar som har fungerat som ett flödesschema över de misstänkt olagliga transaktionerna.

På de tre handskrivna lapparna finns pilar, siffror och företagsnamn samt att begreppet ”fördelat luft” finns nedskrivet. Med hjälp av detta schema ska, enligt misstanke, pengar från bostadsbolaget landat i ett Peab-kontrollerat bolag för att sedan dyka upp i ett tredje bolag som i sin tur försett ÖFK med dessa ”sponsringspengar”.

Detta kom som en chock för det kommunala bostadsbolaget.

– Det känns inte speciellt kul att gå ut och presentera sådant här, sa Christer Sundin, som var tillförordnad vd under en period, tidigare i år.

Totalt ska det handla om närmare elva miljoner som bolaget blivit av med via de saltade fakturorna.

När detta uppdagades avgick Kindberg omedelbart från vd-stolen på det kommunala bostadsbolaget och valde att ta en time out från jobbet som ordförande.

Han tvingades också lämna ett privat bostadsprojekt han då hade med hockeyprofilen Markus Näslund. Satsningen som var planerad i Åre gällde sammanlagt 7 000 bäddar i totalt 1 400 vinterbostäder. Tanken var att det skulle ha stått klart lagom till VM i Åre 2019.

– Daniel Kindberg har valt att dra sig ur. Han vill inte att någon skugga ska falla över projektet. Men jag tycker det är tråkigt för jag har haft en jättebra relation med honom. Han har varit en reko kompis under alla år som vi har haft med varandra att göra, sa före detta hockeyproffset till Östersunds Posten.

Det finns även viss bevisning på att Kindberg själv ska ha ha tjänat miljoner på affärsuppgörelser mellan Östersundshem och ett annat bolag under sin tid som vd. Bland annat ska han enligt misstanke genom två av sina bolag ha skrivit ett hemligt konsultavtal värt fyra miljoner med ett lokalt byggföretaget  som även varit leverantörer åt det kommunala bostadsbolaget.

Något som enligt en del visar på att Kindberg haft ett intresse i att de två bolagen gör affärer tillsammans.

Inte ensam

Det finns också viss bevisning för att Kindberg inte agerade på egen hand i härvan. Ytterligare en chef på det kommunala bostadsbolaget ska ha känt till både konsultavtalen och den påstådda förskingringen. Det var när Ernst & Young offentliggjorde sin andra undersökning som gällde Östersundshems vice vd Hans Carlsson som bilden klarnade.

Carlsson ska ha känt till upplägget med de saltade fakturorna som slussats vidare till fotbollsklubben. Enligt utredningen ska han vid minst ett tillfälle har frågat Kindberg hur han skulle förklara redovisningen kring dessa utbetalningar varpå Kindberg ska ha svarat i vändande mejl att syftet är att "få in slantar till ÖFK”.

Östersundshems ordförande Unto Järvirova anser, med eftertryck, att detta inte är förenligt med god sed.

– Det är ur affärsmässig synvinkel ett oacceptabelt och oetiskt beteende, säger han till World in Property.

Hans Carlsson har sedan maj varit arbetsbefriad från jobbet som vice vd, men sitter just nu som tillförordnad orförande i ÖFK istället för Kindberg.

Järvirova vill inte kommentera huruvida Carlsson kände till Kindbergs förehavanden, men det står klart att härvan har slagit hårt både mot bolaget och dess rykte. För en tid sedan fick de en ny vd, Johannes Merbom, och nu pågår ett arbete dels med att reda ut exakt vad som hänt och dels för att stärka organisationen.

– Vi går vidare genom att blicka framåt och jobba med det som står framför oss. Ny vd har anställts och hans uppdrag är att tillsammans med personalen nu arbeta och blicka mot framtida utmaningar och projekt, konstaterar Järvirova.

Peab inblandade

Förutom att Östersundshem gjort flera utredningar har även Peab, som blivit indragna i skandalen, försökt få svar på vad som hänt. Deras säkerhetschef, Peter Martin, menar att Kindberg och company arbetat på ett systematiskt sätt för att komma över pengarna.

– Samtliga sitter vid den här tiden på rätt höga befattningar. Vilket gör att de både har ett stort mandat och ett förtroende. Och gör man då i samråd, att man bestämmer sig för att kringgå ett system så är det lättare att göra det. I ekonomisystemet så finns det ju ekonomikontroller och speciellt då det gäller fakturorna. Man har olika attester. I det här fallet här så sitter man på en attestförordning som gör att man har kunnat kringgå systemet, säger Martin till Sveriges Radios dokumentärprogram Kaliber.

Grova ekonomiska brott har en relativt hög straffskala i Sverige och även om åklagare Håkan Jeppsson menar att det för tidigt att spekulera i vad en eventuell rättegång skulle kunna leda till menar han att Kindberg riskerar ett långt fängelsestraff.

– Jag kan inte förekomma ett eventuellt domslut i det här fallet däremot ligger straffskalan på dessa två brott någonstans mellan sex månader som minst upp till sex års fängelse.

Kindberg själv har valt att dra sig undan och kommer, enligt tidigare uttalande, inte att kommentera fallet fram tills rättegången. Däremot verkar han inte speciellt oroad över en process i tingsrätten utan fortsätter förneka till brott.

– De som känner mig, ja, det blir en fight. Jag ska göra mitt. Vid vägens ände är hur jag tacklar ett eventuellt åtal. Jag vill kunna stå rakryggad och se alla i ögonen. Alla vet att jag har en ganska hög svansföring och då får man också tåla motgångar. Man får tåla när man hamnat i en sådan här situation att bli ifrågasatt, att bli häcklad och bespottad. Jag har förståelse för att folk blir ledsna och arga, sa Kindberg själv på en presskonferens i samband med det första förhöret.

I härvans kölvatten har förtroendet för Östersundshem och Kindberg själv sjunkit bland både boende i bostadsbolagets bestånd samt av medborgare i Östersund. P4 Jämtland har pratat med stadsbor som menar att om misstankarna mot Kindberg stämmer är det ett stort svek.

– Jag blir ledsen när jag läser om det, jag vet inte riktigt vart det här ska sluta. Tyvärr tror jag att förtroendet för Östersundshem påverkas negativt. Jag har satt Daniel Kindberg på en piedestal förut, men det har svärtats ner totalt, säger Östersundsbon Birgitta Bäckman.

Om Kindberg fortfarande sitter kvar på den där piedestalen fotbollsfansen satt honom är oklart, men den påstådda härvan verkar inte ha påverkat hans rykte inom klubben. Han är fortfarande kvar i organisationen även om han inte är ordförande. Han har kvar sin reserverade plats på hemmamatcherna och ses av många alltjämt som en tongivande profil.

– Jag är ordförande men jag arbetar inte som ordförande. Jag leder inte styrelsens arbete. Jag är inte med på styrelsemöten, jag är med om de vill att jag ska komma in och dra nån punkt eftersom jag hjälper till mycket med det sportsliga. Sen finns jag tillgänglig om styrelsen behöver mig, men jag leder inte dem, sa han så sent som i somras till Expressen.

Källor menar att de i runda slängarna elva miljoner som ska ha kommit ÖFK till godo via bluffakturor har haft en stor betydelse för den förändring som klubben genomgått. Utan dessa pengar skulle fotbollslaget aldrig ha tagit sig så långt som de gjorde när det vann match efter match och tog sig till Uefa Europa League.

Utbuad av fans

Så sent som i slutet av oktober följde Kindberg med ÖFK när de spelade mot Häcken i Göteborg. Då buades han ut av motståndarlagets supportrar som också protesterade med budskapet ”Kriminalitet och oligarki – ÖFK, ett hot mot svensk föreningsdemokrati”.

– Jag är ganska luttrad. Det är deras beslut att uttrycka det. Med anledning av allt runtomkring är det ganska lätt att förstå att de uttrycker det där. De känner ju inte till alla omständigheter så man kan inte klanka på dem för det. De måste få ha sin uppfattning och det får man respektera. Jag har inget att säga om det. Jag har sett sådant där förut och det förekommer i hela fotbollsvärlden, sa han då.

Datum för rättegången är ännu inte satt och frågan är hur ÖFK skulle hantera Kindberg om han blev fälld.

Hur ÖFK hanterade matchen mot Häcken? De förlorade med 2-0.

Av Jesper Lögdahl

Faktaruta

Detta har hänt:

Sedan artikeln publicerades har åtal mot Kindberg väckts. Den 11 decembers stod det klart att han, enligt åklagare, nu riskerar upp till sex års fängelse.

Han åtalas på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Niklas Jeppsson, åklagaren i målet, anser att det finns tillräckligt för en fällande dom:

– Det stämmer. Jag har egentligen inte så mycket att tillägga. Jag tycker att jag har bevisningen som krävs för att få fällande domar, säger han i ett uttalande.

Kindberg själv fortsätter att neka till samtliga brott. I ett pressmeddelande meddelade den före detta vd:n att han förutsätter att han kommer att frias helt i den kommande rättegången.

Kindberg meddelade också att han inte kommer att uttala sig vidare innan rättegången mot honom är över och domen har fallit.

Han valde i samband med att åtalet väcktes även att sluta som ordförande i ÖFK, men hoppas kunna komma tillbaka efter att rättegången är över. Hans kollega från Östersundshem, tillika bolagets före detta vice vd, är nu ordinarie ordförande i fotbollsklubben.

Läs mer om härvan:

Kindberg: ”Jag kommer att frias

Efter åtalet – hoppar av ordförandeposten

Åklagaren om Kindberg-utredningen

Härvan i Östersundshem växer – fler toppar granskas

Kindberg-härvan växer – därför avgick styrelsen

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se