Jernhusens miljonkranar i Malmö är på plats
Foto: Jernhusen

Jernhusens miljonkranar i Malmö är på plats

Stadsutveckling

28 maj 2018

Nu är de nya kranarna på Malmö Kombiterminal invigda. De kommer att öka kapaciteten med 75 procent.

 

Kranarna kommer att effektivisera hanteringen av gods till och från kontinenten och Sverige. Följden kan bli färre lastbilar och mindre trängsel på vägarna.

Jernhusen har investerat 100 miljoner kronor i de nya kranarna, som 19 meter höga blivit ett nytt landmärke i centrala Malmö. De invigdes på torsdagen av Jernhusens vd Kerstin Gillsbro. Närvarande var också Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (mp) och Karl-Johan Mertz på Mertz Transport.

– Kombitransporter där varor transporteras på järnväg, och sista sträckan på väg, är klimatpolitik på riktigt. Sverige ska bli världens största fossilfria välfärdsland och då måste det till krafttag, bland annat från politiken, för att få fler företag att välja att frakta på järnväg, säger Karin Svensson Smith.

Mertz Transport driftar verksamheten på terminalen sedan 2013 och ser den ökade efterfrågan från transportmarknaden.

– I Europa har man sett potentialen med att frakta varor på järnväg och terminalerna är fullbokade. Vårt mål är att lyfta 145 000 enheter per år på Malmö Kombiterminal. Trycket från Europa är stort och vi kommer uppnå det, säger Karl-Johan Mertz, produktionsansvarig på Mertz Transport.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se