Ingen kompromiss om Castellums styrelse

Ingen kompromiss om Castellums styrelse

Analys

12 mars 2021

Det har hettat till i spelet om ny styrelse i Castellum. En grupp ägare har utan att lyckas försökt pressa Rutger Arnhult till en kompromiss.

– En engagerad ordförande är av största vikt, säger Arnhult till World in Property.

Castellums valberedning har föreslagit en styrelse med storägaren Arnhult som ny ordförande och bland andra Anna Kinberg Batra som ny ledamot.

Ett konkurrerande förslag har presenterats med huvudmotivet att Arnhult inte kan vara ordförande då han har stora intressen i delvis konkurrerande Klövern och Corem.

"Funnits vissa diskussioner"

Enligt Dagens Industri har en grupp institutionella ägare nu försökt pressa Arnhult till en kompromiss gällande styrelsens sammansättning. I gruppen som uppvaktade Arnhult ingick enligt DI bland andra AMF, Handelsbanken Fonder, Lannebo och Swedbank Robur.

Men samtalen ledde ingenstans. Rutger Arnhult bekräftar till World in Property att samtal förts men tonar ner det hela:

– Det har så klart funnits vissa diskussioner då det är viktigt att väga in och vara lyhörd för allas olika synpunkter. Jag är alltid öppen för diskussion och för konstruktiva kompromisser.

AMF väljer nu att stödja förslaget med Arnhult som nu ordförande. Lannebo uppger dock till DI att man fortfarande hoppas på en kompromiss mellan de två förslagen till styrelse i Castellum. Länsförsäkringar har sedan tidigt skede stöttat Arnhult medan Rådgivningsbolaget ISS rekommenderar sina kunder att rösta på det konkurrerande förslaget.

"Enagagerad ordförande av största vikt"

– Personligen är jag prestigelös vad det gäller ordföranderollen i sig. För mig är det däremot av största vikt att bolaget har en fullt ut engagerad ordförande, säger Rutger Arnhult, som för övrigt passat på att köpa lite mer aktier i Castellum.

Arnhult har ökat sitt ägande till 20 procent av kapitalet och rösterna enligt ett flaggningsmeddelande.

Hans privata bolag M2 Asset Management, M2 Capital Management och Arnia Holding äger totalt 16,96 procent av aktierna.

Corem, med Arnhult som huvudägare, ökade den 4 mars ökat sitt innehav i Castellum till 3,04 procent av aktierna. Rutger Arnhult och Corems innehav blir alltså totalt 20,00 procent.

Inför bolagsstämman den 25 mars är Arnhult fortsatt segerviss och säger sig vara övertygad om att valberednings förslag vinner, och att han därmed får ta styrelseklubban.

Positiv till nya storsatsningen

Han ser också fortsatt positivt på Castellums utveckling och öser beröm över den senaste storinvestering på en halv miljard kronor. Den gäller Castellums kvarter på Torsgatan i centrala Stockholm. Efter att ha nyrenoverade den klassiska fastigheten på Torsgatan 22-30 satsar Castellum nu på en omfattande förnyelsen av kvarteret. Här planeras tre kontorshus och attraktiva innergårdar som lockar besökare även på kvällar och helger.

– Jag tror kvarteret vid Torsgatan blir grymt! Hela det området blir hela tiden lite vassare, säger Rutger Arnhult.

Och grymmare och vassare vill Arnhult att Castellums styrelse ska bli – med sig själv som ordförande. Återstår att se vad som händer fram till – och under – stämman. Någon kompromiss tycks dock inte vara i sikte – ägarna lär få välja mellan de två konkurrerande styrelseförslagen på stämmodagen.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se