Previous Next

Ikano expanderar – storsatsar på hyresrätter

Bostäder

18 november 2020

Ikano satsar offensivt på hyresrätter och byger 280 nya bostäder i Hagsätra. – Flera storprojekt är igång, säger Mikael Berg, Ikano Bostad, till World in Property.

Ikano Bostad expanderar just nu i flera stora utvecklingsområden; Telestaden i Farsta, Årstahusen i Årsta, Elinegård i Malmö och Humlestaden i Göteborg.

Och så Hagsätra söder om Stockholm. Här ska Ikano Bostad bygga ytterligare cirka 280 hyresrätter med planerad byggstart 2023. Bolaget har funnits i Hagsätra sedan 2005 och äger och förvaltar redan idag 1 700 bostäder i området samt de kommersiella lokalerna i Hagsätra centrum.

Stockholms stad gör omfattande satsning för att utveckla hela Västra Hagsätra, och Ikano Bostad blir en central partner genom sin starka närvaro och planerade nybyggnationer. (se bilder från Tengbom i bildserien överst i artikeln).

– Vi vill att Hagsätra ska vara ett tryggt och trivsamt område för alla som bor här. Vi har till exempel rustat upp flera fastigheter och gårdar och vi har flera av våra sociala initiativ här. Bland annat Ikano Akademin - ett initiativ för att hjälpa unga vuxna att få en fot in i arbetslivet. Vi ser att våra insatser gör skillnad och under flera år har trivseln och tryggheten ökat i området, säger Mikael Berg, chef nya hyresrätter och vårdboende, Ikano Bostad.

I Hagsätra kommer Ikano Bostad också att bygga ett mobilitetshus för bil- och cykelparkering. Det ska förses med sociala ytor som ska användas utifrån hyresgästernas önskemål. Även en ny fritidsgård är planerad.

Vilka andra stora projekt har Ikano Bostad igång nu?

– Vi håller på att avsluta byggnationen av cirka 60 hyresrätter, kontor, LSS-boende och äldreboende i Sköndal i södra Stockholm. I Bäckby i Västerås bygger vi cirka 230 nya hyresrätter och just nu pågår planarbetet för cirka 80 hyresrätter och äldreboende i Täby, berättar Mikael Berg.

– Och så har vi ett antal stora utvecklingsområden som är i olika skeden, som till exempel Telestaden i Farsta, Årstahusen i Årsta, Elinegård i Malmö, och Humlestaden i Göteborg. Här tar vi ett helhetsgrepp på områdena och i flera av dem ska vi bygga både bostadsrätter, hyresrätter, småhus och äldreboenden.

Hur ser er fortsatta förvärvsstrategi ut?

– Vi tittar alltid efter bra affärsmöjligheter där vi ser att vi kan bidra på ett bra sätt genom att till exempel komplettera bostadsutbudet i ett område. I nuläget är vi intresserade av förvärv av både befintliga bostadsbestånd och byggrätter för bostäder. Framförallt på de orter vi redan finns i Mälardalen, Öresund och Göteborg med omnejd. Vi är också intresserade av förvärv av vårdfastigheter och byggrätter för vårdboende. Där tittar även lite utanför våra befintliga marknader.

Vad är det mest centrala i er förvaltning?

– Vi äger och förvaltar alltid långsiktigt och vill att så många som möjligt ska kunna bo bra. Det är viktigt för oss ha en hög lokal närvaro på plats och att arbeta utifrån områdets förutsättningar.

– Vi jobbar mycket med socialt engagemang i våra områden. Detta är något vi är bra på och som verkligen ger resultat för våra hyresgäster och för oss. Ett exempel är Ikano Akademin som vi är vårt initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap ut i arbetslivet. Sedan Ikano Akademins start har vi hjälp över 75 unga vuxna att ta ansvar för sin framtid. Det är inte bara en vinst för individen utan också för oss som företag. Vi har ökat både kundnöjdheten och tryggheten i de bostadsområden där Ikano Akademin finns.

Hur arbetar ni med miljö- och klimatfrågorna?

– Vi bygger alla våra kommande bostadsprojekt enligt Svanen och alla våra nya vårdboenden certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Detta är en viktigt del i vårt miljöarbete och en del vi hela tiden försöker bli vassare på.

Är ni nöjda med årets hittills?

– Svårt att vara nöjd och tillfreds i en så svår situation som vi är i med Covid 19-pandemin. Vi har trots detta sålt bostadsrätter i god takt och lyckats att få vårt bästa NKI för våra hyresrätter någonsin – det är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se