Hur bostadsutvecklingen i utsatta områden går åt fel håll
Jan Jörnmark på Västsvenska Handelskammaren. Bild: Egnahemsbolaget

Hur bostadsutvecklingen i utsatta områden går åt fel håll

Bostäder

16 november 2023

Ett fullsatt auditorium fick höra Jan Jörnmark presentera sin senaste rapport "Göteborg - utvecklingen som stannade av", där han berättar om hur bostadsutveckling i Göteborg gått åt fel håll.

Redan på 90-talet konstaterades att ett större inslag av bostadsrätter och framför allt småhus var nödvändigt för att göra dessa områden mer attraktiva. Sedan dess har dock småhusproduktionen varit knappt mätbar och andelen bostadsrätter och småhus har minskat. I samma takt har inkomstskillnaderna mellan sydväst och nordost ökat, och samma sak gäller utflyttningen till kranskommunerna.

Han konstaterade att han under sin tid i byggnadsnämnden inte visste att det var så här illa, trots sina många år som forskare i branschen, och att detta borde ingå som obligatorisk utbildning för politikerna i varje ny mandatperiod.

- Att det får vara så här! Det gör mig faktiskt förbannad, sammanfattade Jan Jörnmark utvecklingen.

Lyckoparadoxen finns inte

Hans undersökning visar också att den så kallade lyckoparadoxen inte håller. Den tesen säger att folk som får pengar flyttar till bättre områden när det är dags att köpa bostad. Men de flyttar i brist på något att köpa. När man bygger eget ägande i dessa områden så kommer de flesta från hyresrätter i närheten. Man är lika hemmakär här som någon annanstans.

Senaste nytt från Amsterdam

Som avslutning redovisades också hur liknande problem hanterats annorlunda i såväl Tyskland som Holland. Publiken fick se nytagna bilder från området Bijlmermeer i Amsterdam, som förvandlats från no go-zon till ett av stadens mest spännande. Förutom mängder med stadsradhus byggde man här Ajax hemmaarena, Johan Cruijff Arena, vilket bidrar med mängder av besökare, liv och rörelse.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se