Humlegården välkomnar designfestival
Ulrika Kjellström Attar och Philippe Attar. Bild: Andy Liffner

Humlegården välkomnar designfestival

Stadsutveckling

24 maj 2023

Den 24–27 maj är det dags för årets upplaga av designfestivalen Stockholm Creative Edition.

Norra Station är Humlegårdens senaste satsning, där ambitionen är att skapa en ny destination och ett levande kvarter som kombinerar moderna kontor, restauranger, service och konst. Det senaste tillskottet är den uppmärksammade restaurangen Rummel, belägen i en vacker paviljong i trä på Norra Stationsgatan 59.

I samband med designfestivalen Stockholm Creative Edition välkomnas utställningen New Contemporary samt Malmstensskolans examensutställning till Norra Station och Dalagatan 63. Stockholm Creative Edition har sedan starten 2021 etablerat sig som en självklar mötesplats, där formgivare och företag visar upp sina produkter för den designintresserade allmänheten runtom i Stockholm.

Fokus på unga formgivare

Utställningen New Contemporary är en av helgens höjdpunkter, där över 30 formgivare som nyligen examinerats från svenska designhögskolor visar upp sina verk i olika material och tekniker – från möbler och belysning till textilier och konsthantverk. Bakom urvalet står Ulrika Kjellström Attar från Stockholm Creative Edition, Karin Wiberg, projektledare för den årliga utmärkelsen Ung Svensk Form, Chandra Ahlsell från Malmstens samt Annika Berner, Creative Director.

Parallellt med New Contemporary ställer även Malmstens avgångsstudenter ut sina examensarbeten och gesällprov. Skolan grundades 1930 av den välkände möbelformgivaren Carl Malmsten och är idag en del av Linköpings universitet. Utställningen presenterar examensamarbeten signerade studenter på kandidatprogrammen i möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

– Det blir andra året i rad som vi samarbetar med Humlegården Fastigheter, som ser värdet av att samarbeta med aktörer inom design, konst och kultur för att skapa en mer intressant stad. Design är vår största kultursektor – alla människor möter design i sin vardag, och då är det extra spännande att få visa en designutställning med helt nyutexaminerade designers som visar vart vi är på väg med framtidens design. Norra Station och gallerikvarteren är en spännande stadsdel som är inne i en stor förvandling och det känns därför extra intressant att vi gör ett nedslag där i år, säger Ulrika Kjellström Attar och Philippe Attar, grundare av Stockholm Creative Edition.

Konst och design centralt i Norra Station

I samma fastighet kan den konstintresserade även besöka Misschiefs ateljéer och utställning på Norra Stationsgatan 61. I lokaler om ca 1 000 kvm har Paola Bjäringer, curator och initiativtagare, skapat ett rum i staden för konstskapande bortom normen. Satsningen stöttas av Humlegården och är både en produktionsplats, konstscen och mötesplats som samlar spännande kreatörer verksamma inom ett brett spektrum – från måleri och fotografi till mode, performance och dans.

På plats kan besökaren även uppleva tre stora muralmålningar signerade den uppmärksammade konstnären Alexandra Karpilovski, som uppförts i entréerna vid Norra Stationsgatan 61 och Sankt Eriksgatan 117 på uppdrag av Humlegården.

– Vi är mycket glada över vårt samarbete med Stockholm Creative Edition och ser fram emot att få göra Norra Station till en mötesplats under designfestivalen. Konst och design är en viktig del i upplevelsen av en plats och gästspelet blir ett spännande tillskott i kvarteret, säger Madeleine Castenvik Holt, Marknads- och kommunikationschef på Humlegården Fastigheter.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se