HSB snabbt på plats vid branden i Ånge Efter branden på fredagsmorgonen, då en boende omkom och flera skadades, försöker nu HSB hjälpa till med att ordna boende för drabbade.

HSB snabbt på plats vid branden i Ånge

Bostäder

29 november 2021

HSB var snabbt på plats vid branden i eldhärjade brf Hammaren i Ånge i fredags.

HSBs fastighetsskötare Lars Norberg höll på att sätta upp en adventsgran hos föreningen intill, då en boende larmade om att något inte stod rätt till i grannfastigheten.

Lars tog sig snabbt dit och in i fastigheten och knackade på alla lägenhetsdörrar på första och andra våningen, efter att först ha larmat 112.

På tredje våningen var det redan tjockt med rök, så arbetet koncentrerades till att utrymma alla lägenheter och få de boende i trygghet.

– Vi ordnade med en samlingslokal några hundra meter från föreningen för de boende tillsammans med kommunen, berättar förvaltaren Martin Jönsson, och var behjälpliga på olika sätt, bland annat med att låsa upp dörrar i stället för att bryta sönder dem.

Efter branden på fredagsmorgonen, då en boende omkom och flera skadades, försöker nu HSB hjälpa till med att ordna boende för drabbade.

Det rör sig om 18 lägenheter i den eldhärjade fastigheten plus ytterligare 18 lägenheter i föreningens andra fastighet, som indirekt påverkas genom att driftcentralen, som sköter bland annat värmen i båda fastigheterna är placerad i den eldhärjade, och därmed stängdes av.

HSB jobbade under hela eftermiddagen tillsammans med samarbetspartners för att få igång värmen och ventilationen.

– Kommunen har erbjudit bland annat filtar, fika, mackor och krisgrupp. Jag har pratat med alla boende, tror jag, och det är förvånansvärt lugnt här.

Martin Jönsson berättar att kommunen ordnat med hotellrum och boende för dem som behöver, och att många lyckats ordna boende på egen hand genom släkt och vänner, vilket är det bästa alternativet.

– Att sitta ensam på ett hotellrum kan naturligtvis vara extra jobbigt i en sådan här situation.

Alla drabbade har fått boende. Under måndagen kommer uppsamlingsställen att ordnas för att boende ska få löpande information och kunna ställa frågor.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se