HSB-förening i ekonomisk härva - polisen inkopplad Foto: Wikimedia

HSB-förening i ekonomisk härva - polisen inkopplad

Ekonomi

15 september 2017

En av landets större HSB-föreningar är i djup ekonomisk kris och nära konkurs. Nu är polisen inkopplad efter misstanke om ekonomisk brottslighet.

 

Det är bostadsrättsföreningen HSB Ida i Rosengård som just nu står på ruinens brant. Under förra veckan meddelade styrelsen de 738 hushållen att den ekonomiska situationen i föreningen är extremt svår.

I utskicket stod det:

”Styrelsen i HSB Brf Ida i Malmö vill informera de boende i föreningen om att föreningen till följd av flera underhålls-, ombyggnads- eller nybyggnadsåtgärder har hamnat i en besvärlig ekonomisk situation, men styrelsen arbetar för fullt för att lösa situationen”.

Enligt uppgift har föreningen genom åren dragit på sig skulder på närmare 336 miljoner kronor. Det vill säga att varje lägenhet i stort sett har en enskild skuld på runt en halv miljon kronor. En ansenlig summa med tanke på att en bostadsrätt i föreningen kostar kring 700 000 kronor på marknaden.

152 försvunna miljoner

Anledningen till de stora skulderna är att föreningen tagit stora lån för att finansiera renoveringar eftersom de inte haft något sparat kapital. Under 2016 och 2017 har föreningen spenderat över 75 miljoner kronor på relining av avloppsstammar, 65 miljoner på fasadrenoveringar, närmare 27 miljoner på dräneringsarbeten och över tio miljoner på nya porttelefoner.

Nu har Nordea satt stopp för lånefesten och alla pågående renoveringar har stoppats. Att styrelsen dessutom vid senaste årsmötet inte kunde redogöra för vad som hänt med 152 miljoner av de lånade pengar gjorde inte saken bättre.

Nu försöker HSB Malmö hjälpa Ida att reda ut härvan och nu misstänker man att det handlar om förskingring. Detta är baserat på information om att ett antal leverantörer som anlitats av styrelsen kan ha kopplingar till ekonomisk brottslighet.

– Många ställer sig så klart frågande till hur detta kan hända. Vi har tyvärr inget rakt svar på det i dagsläget. Det finns risk för att bostadsrättsföreningen, och därmed också de boende, kan ha utsatts för brott. Nu är detta ett polisärende och vi vill inte föregripa polisens utredningsarbete genom att spekulera i de exakta sakförhållandena, säger Mia Gustafson, medlems- och kommunikationschef, HSB Malmö.

Styrelseplats till förfogande

Föreningens årsredovisning för räkenskapsåret 2016 har inte skrivits under av den auktoriserade revisorn. I onsdags hade styrelsen möte med revisorn och det beslutades att årsredovisningen blir klar när en besiktning av fastigheterna är genomförd. Därefter skickas en kallelse till årsmöte ut till medlemmarna.

Den nuvarande styrelsen har uppmanats att ställa sina platser till förfogande och HSB Malmö kommer att erbjuda den framtida styrelsen fullt stöd, bland annat med skräddarsydd utbildning och extra styrelsestöd.

– Vi på HSB Malmö ser mycket allvarligt på detta och vi har stor förståelse för oron hos de boende i föreningen. Vi arbetar därför intensivt för att stötta och hjälpa föreningen att gå till botten med detta och att se till att de boende får löpande information om situationen, säger Mia Gustafson.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se