Previous Next

Här är Tapajos nya bosatsning i Gbg

Bostäder

23 november 2018

I ett av Göteborgs äldsta landshövdingehus blir det nu bostäder. Ett stort moderniseringsarbete pågår och snart är det inflyttning.

I den så kallade Hängmattan i Majorna i centrala Göteborg håller nu ett av stadens äldsta landshövdingehus på att konverteras om till nya och moderna bostäder.

Det K- och Q-märkta Kommendörshuset byggdes 1881 av C.A Lundahl & Co, och timmermannen Johannes "Bostabressta" Andersson.

1958 köptes fastigheten av företagsfamiljen som driver EM möbler och fram tills 2017 var det en möbelbutik i fastigheten och när den försvann valde Tapajos att köpa Kommendörshuset.

– Potentialen vi såg var läget. Det ligger centralt i Göteborg i en stadsdel som är älskad av många, både de som bor här och de som kommer på besök. Där den ligger i Majorna är det också väldigt nära till kommunikationer. Sen har byggnaden också en spännande historia, säger Camilo Adrian, grundare och delägare av Tapajos.

Sålt 85 procent

Nu är arbetet med fastigheten i full gång och den håller på att renoveras upp för att möta en modern standard. Efterfrågan har varit stor och redan nu har bolaget sålt 85 procent av bostäderna. Detta gjordes under två veckor så bolaget räknar med att det blir slutsålt.

– Jag tror att den lyckade försäljningen mycket beror på lägenhetsstorlekarna som vi arbetat mycket med att få till samt de prisvärda avgifterna. Så kvadrateffektivitet i kombination med låga avgifter lockar nog många, sen blir det ett vackert hus också där vi behåller mycket av den ursprungliga karaktären, menar Adrian.

Bland lägenheterna finns det 13 stycken som är mellan 30 till 34 kvadratmeter stora, två som ligger kring 73 kvadratmeter och två på närmare 90 kvadratmeter.

Husets fasad kommer att få en ansiktlyftning, där lager av gammal färg kommer skrapas bort för att få fram de omsorgsfullt utarbetade trädetaljerna.

De gamla trägolven i lägenheterna sparas och slipas där det går och de gamla kakelugnarna bevaras. Innergården ska förvandlas till ett orangeri med ett utekök och i bottenvåningen kommer det finnas lokaler för café, galleri och butiker.

Bygget drog i gång i augusti tidigare i år och beräknas vara klart i slutet av kvartal två nästa år vilket också blir då de nya lägenhetsägarna flyttar in.

Av Jesper Lögdahl

 

Faktaruta

Så kostar bostäderna:

Tvåorna i storleken 30 till 34 kvadratmeter har gått för mellan 2,1 till närmare 2,5 miljoner. Treorna i storleken 32 till 33,5 kvadratmeter har för mellan 3,3 till 3,5 och de två som ligger kring 73 kvadratmeter går under klubban för 4,5 och 6,1 och det som är på närmare 89 kvadratmeter 5,4 respektive 5,6 miljoner kronor.

Källa: Tapajos

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se