Här är svenskarnas drömgrannar Foto: Pixabay

Här är svenskarnas drömgrannar

Bostäder

16 augusti 2019

Grannar är ett hett diskuterat ämne bland oss alla. En del stör sig på dem medan andra bara har goda ord om sina intillboende. Men vilka kändisar vill vi helst bo bredvid?

När vi får tycka till är det ingen mindre än den gladlynta skåningen Johan Glans som toppar drömgrannelistan. Efter Parlamentet-komikern är det den välrenommerade och ärliga skådespelaren Mia Skäringer som vi helst vill bo dörr i dörr med. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern.

Den nya undersökningen Bobarometern som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling visar vad svenskarna har för tankar kring grannskap. De allra viktigaste egenskaperna en granne bör ha är att den visar hänsyn, är hjälpsam och sköter sig själv – något de tror Johan Glans skulle klara med bravur. Han är nämligen den kändis som vi helst vill bo granne med. Tvåa på listan, och mest populär bland kvinnor, är istället Mia Skäringer. Längst ner på listan hittas däremot sociala medie-profilerna Isabella Löwengrip tillsammans med poddaren Alex Schulman. De egenskaper som vi ser som minst smickrande hos grannar är kontrollerande, tystlåten och festglad och faller föga förvånande inte oss i smaken. Sammanlagt är det bara elva procent som föredrar någon av de karaktärsdragen.

– Oavsett hur man väljer att bo är sannolikheten stor att du har grannar, något som är bra. Att lära känna sina grannar kan öka trivseln i bostadsområdet, men gör också att bostadsägare tillsammans kan hålla ett extra vakande öga i området och även hjälpa varandra med olika bestyr i vardagen. Om du letar efter en ny bostad kan det också vara en bra idé att prata med några grannar kring deras intryck av området. Via vår tjänst ”Granne med koll” kan en granne närvara på visningen, vilket ger ett mer personligt perspektiv på området, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Chefen avskräcker

Undersökningen visar också att ett gammalt ex är den person man allra minst vill bo granne med, det svarar 36 procent. Nästan lika många, 32 procent, svarar istället chefen. Andra mindre populära grannar är föräldrar, svärföräldrar eller en kollega. Vänner tycks inte heller var helt önskvärt. Överraskande nog svarar åtta procent att de inte vill ha sin vän som granne.

Av Redaktionen

Faktaruta

Lista: Här är svenskarnas önskegrannar

Johan Glans, 15 procent

Mia Skäringer, 14 procent

Charlotte Kalla, 11 procent

Kodjo Akolor, 10 procent

Kung Carl XVI Gustaf, 8 procent

David Hellenius, 8 procent

Joel Kinnaman, 7 procent

Ernst Kirchsteiger, 7 procent

Per Morberg, 5 procent

Edward Blom, 5 procent

Henrik Schyffert, 5 procent

Sara Danius, 5 procent

Björn Gustafsson, 4 procent

Zlatan Ibrahimovic, 4 procent

Fredrik Skavlan, 4 procent

Håkan Hellström, 4 procent

Kakan Hermansson, 3 procent

Pernilla Wahlgren, 3 procent

Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 3 procent

Bianca Ingrosso, 2 procent

Zara Larsson, 2 procent

Camilla Läckberg, 2 procent

Margaux Dietz, 2 procent

Silvana Imam, 2 procent

Alexander Pärleros, 1 procent

Alex Schulman, 1 procent

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 1 procent

Samir Badran, 1 procent

Källa: Bobarometern

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se