Här är årets Stockholmsbyggnad
Bild: Folkhem

Här är årets Stockholmsbyggnad

Stadsutveckling

8 juni 2023

Årets Stockholmsbyggnad anordnas för fjortonde gången. Tio finalister har valts ut av en jury och sedan har en öppen omröstning genomförts.

Folkhems projekt Cederhusen Bologna har utsetts till årets Stockholmsbyggnad. Stockholms stad motiverar utnämningen med att ” Cederhusen sätter en ny standard i Stockholm för vad ett trähus kan vara och hur det kan bidra till i Stockholms stadsbild.”

- Cederhusen är en mycket värdig vinnare. Det är både tekniskt och miljömässigt intressant som ett av världens största trähusprojekt. Dessutom bidrar det till nya bostäder centralt i staden, säger juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog, s.

Årets Stockholmsbyggnad anordnas för fjortonde gången. Tio finalister har valts ut av en jury och sedan har en öppen omröstning genomförts.

- Det finns så många fantastiskt fina och väl genomförda projekt i Stockholm. Att Cederhusen blir valt av Stockholmarna som Årets Stockholmsbyggnad är helt fantastiskt – vi är så stolta och enormt glada över att få den här uppmärksamheten och hoppas att alla pionjärerna som valt att flytta in i Cederhusen känner likadant, säger Anna Ervast Öberg, chef Folkhem.

Cederhusen, som ligger i Hagastaden, är Stockholms första flerbostadshus som byggs i massivträ och det största trähusprojektet i världen i innerstadsmiljö.

Sammantaget består projektet av 234 bostäder fördelade i fyra huskroppar om 7-14 våningar i två kvarter som bildar en bred och hög front i söderläge mot Norra Stationsparken, nära den nya tunnelbanan i Hagastaden.

Kvarteret Bologna byggstartades hösten 2020 och de första boende flyttade in våren 2022. Det andra kvarteret, Humboldt, är under uppförande och står helt färdigställt sommaren 2024. Cederhusen uppförs som den sista pusselbiten av Hagastadens västra område som är områdets första deletapp.

Projektet utsågs även till årets bygge 2021, som är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Cederhusens kvarter Bologna uppfördes av Veidekke på uppdrag av Folkhem.

Folkhem ägs av Nordr och Rikshem.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se