Här har kvadratmeterpriserna ökat mest Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Här har kvadratmeterpriserna ökat mest

Ekonomi

3 december 2019

En ny kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort visar var i Sverige kvadratmeterpriserna på bostadsrätter i storlekarna ett rum till fyra rum stigit mest de senaste fem åren.

Priset på lägenheter med minst fyra rum har ökat mest i Dalarna, hela 154 procent. Den största prisökningen på ettor återfinns i Blekinge, där priset stigit med 102 procent.

– Gemensamt för de län med störst prisuppgång är brist på bostäder och relativt låga bostadspriser. Totalt sett präglas bostadsmarknaden nu av att alltfler försäljningar sker innan ordinarie visning. Oavsett storlek är välplanerade lägenheter i attraktiva lägen hetast eftertraktade, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I kartläggningen har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling analyserat utvecklingen av kvadratmeterpriset för bostadsrätter i olika storlekar i Sveriges alla län de senaste fem åren. Resultatet visar att prisökningen på större bostadsrätter har varit allra störst i Dalarna. Här har kvadratmeterpriset på lägenheter med minst fyra rum stigit med hela 154 procent och treor med 79 procent jämfört med för fem år sedan. Detta kan jämföras med riket där priserna ökat med 33 respektive 31 procent under samma period.

– Sett över en längre tidsperiod har de flesta bostadsrättsägare gjort en bra affär. Men för den som vill köpa sin första bostad sätter höga priser och tuffa amorteringskrav käppar i hjulet. För att skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där fler får möjlighet att byta bostad efter behov efterlyser vi ändrade amorteringskrav och sänkt flyttskatt, säger Marcus Svanberg.

I Blekinge har priset på bostadsrätter med ett rum stigit med 102 procent under den gångna femårsperioden, vilket är den största ökningen i landet. I toppen återfinns även Södermanland, Gävleborg, Jönköpings län och Jämtland – alla med prisökningar på 70 procent eller mer. I landet som helhet har kvadratmeterpriset ökat med 22 procent. Även bostadsrätter med två rum har ökat mest i pris i Blekinge, 85 procent.

Av Redaktionen

Faktaruta

Här har kvadratmeterpriset ökat mest (län, fem år):

Bostadsrätter med ett rum:

1. Blekinge + 102%

2. Södermanland + 78%

3. Gävleborg + 75%

4. Jönköpings län + 74%

5. Jämtland + 70%

Bostadsrätter med två rum:

1. Blekinge + 85%

2. Jönköping + 70%

3. Södermanland + 64%

4. Gävleborg + 60%

5. Dalarna + 60%

Bostadsrätter med tre rum:

1. Dalarna + 79%

2. Västernorrland + 69%

3. Gävleborg + 65%

4. Jönköpings län + 60%

5. Blekinge + 52%

Bostadsrätter med minst fyra rum:

1. Dalarna + 154%

2. Blekinge + 87%

3. Södermanland + 59%

4. Västernorrland + 57%

5. Halland + 56%

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se