Här finns Sveriges dyraste hyresrätter

Här finns Sveriges dyraste hyresrätter

Bostäder

1 oktober 2020

Vill du att förverkliga din dröm om att bo ståndsmässigt? Det kräver en saftig lön eftersom hyran hamnar på närmare en halv miljon om året.

En av Sveriges dyraste hyresrätter finns just nu i centrala Stockholm. Det är en lägenhet som kostar närmare 41 000 kronor i månaden att hyra, i huvudbyggnaden på Kristinebergs slott på Kungsholmen.

Lägenheten är totalrenoverad, har åtta rum och en boyta på 254 kvadratmeter. För att få hyra den krävs bland annat att den sökandes inkomst ska stämma överens med hyran och man måste ha minst 5 000 kronor kvar i månaden efter att hyran betalats.

– Vi förstår att det är en hög hyra, men det är en väldigt speciell uthyrning. Det är en historisk lägenhet som måste vårdas och man får inte göra vad man vill i den, säger Annika Gerdin, förvaltare vid AB Stadsholmen, Stockholms stads förvaltningsbolag för äldre kulturhistoriskt värdefulla fastigheter.

"Skyldighet att bevara den"

Kristinebergs slott byggdes i mitten på 1700-talet och ägs sedan 1920-talet av Stockholms stad. Annika Gerdin säger att det är svårt att hyra ut en lägenhet som är så pass stor – och dyr.

– När lägenheten blev ledig för två år sedan och den skulle restaureras, funderade vi på om den gick att dela upp i mindre bostäder. Men den har bara ett kök och vi har en skyldighet att bevara den och kan inte göra för många ändringar, säger Annika Gerdin.

Dyra hyresrätter i Göteborg

Enligt en tidigare sammanställning från tidningen Hem & Hyra fanns landets då dyraste hyreslägenhet i centrala Göteborg. Då kostade en sjurummare på Avenyn drygt 32 000 kronor i månaden, och för att få hyra den krävs en inkomst på upp mot 800 000 om året.

Men riktigt dyra hyreslägenheter finns också på andra håll. En stor nyproducerad etagelägenhet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm kostar över 25 000 kronor i månaden, en exklusiv sjua i kvarteret Potatisåkern i Malmö kostar ungefär lika mycket, och en nyproducerad femma i Linköping nära 20 000 kronor per månad.

Av Carin Fock/TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se