Här får du mest fjällstuga för pengarna
Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Här får du mest fjällstuga för pengarna

Bostäder

2 november 2023

En ny kartläggning av fritidshuspriser i Sveriges skidkommuner, gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, visar var du får mest fjällstuga för pengarna. 

– Även om mycket annat i samhället blivit dyrare har boende i fjällen faktiskt sjunkit i pris. Det tuffa ekonomiska läget har pressat priserna och antalet fjällstugor till salu är högre än på många år, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Pengarna till ett fjällboende räcker längst i Älvdalens kommun med skidorterna Idre och Grövelfjäll. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus nu 1,9 miljoner kronor eller 33 600 kronor per kvadratmeter. Minst prisvärda är fritidshusen i Åre och Malung-Sälens kommun med ett snittpris på omkring 3,5 miljoner kronor. Fjällstugorna i Härjedalen och Åre har sjunkit mest i pris under året med en nedgång på 11 procent. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya kartläggning med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Under pandemin var efterfrågan på fritidshus rekordhög över hela landet, vilket bidrog till kraftiga prisuppgångar i skidkommunerna. Nu tar försäljningarna ofta längre tid än innan och den som är på jakt efter ett boende i skidkommunerna har goda möjligheter att göra en bra affär under vintern, säger Marcus Svanberg.

I skidkommunerna har 319 fritidshus bytt ägare det senaste året, en minskning med 25 procent jämfört med året innan. Störst är nedgången i Åre och Malung-Sälens kommun där antalet fritidshusaffärer backat med 40 procent under samma period. Både Älvdalen och Härjedalen går mot strömmen, här har antalet sålda fjällstugor ökat något.

Faktaruta

Kommun, pris

1. Älvdalen, 1,9 miljoner kronor

2. Storuman, 2,3 miljoner kronor

3. Härjedalen, 3,0 miljoner kronor

Fem tips – så undviker du fallgropar när du köper boende i fjällen:

1. Sätt en budget

Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på en fjällstuga eller en andelslägenhet och ta höjd för att räntorna kan stiga ännu mer. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning, snöröjning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer. Om du funderar på att hyra ut fritidshuset kan det generera intäkter som påverkar din budget.

2. Avstånd och kommunikationer

Tänk på hur avgörande avståndet är för dig och hur kommunikationerna till fjällboendet ser ut från ditt hem. Finns det andra sätt att ta sig dit än i bil och ligger flygplats, buss- eller tågstation i närheten? Hur långt är det till skidsystem, längdspår eller vandringsleder? Värdefull semestertid kan annars gå åt till transporter.

3. Glöm inte vår, sommar och höst

Fjällen är en fantastisk plats under alla tider av året. Undersök vad skidorten kan erbjuda under andra årstider än vintern för att få det mesta ut av ditt fjällboende. Kanske blir vandringsleder, cykelleder och sjöar i närheten mer värdefulla än pisten. De flesta arbetsgivare erbjuder ofta någon form av distansarbete vilket innebär att fritidshuset kan användas även utanför semesterperioderna.

4. Undersök uthyrningsmöjligheter

Ett andelsägande innebär ganska stor flexibilitet. Det är dock viktigt att undersöka vilka regler som gäller för uthyrning. Köper du en egen fjällstuga kan det vara en god idé att förbereda huset för uthyrning redan i ett tidigt skede. Bra tips är att göra plats för ett låsbart förråd där du kan förvara personliga saker och ta fram tydliga instruktioner för skötsel.

5. Gå på visning

Även om det är många mil till fjällen är det viktigt att gå på visning innan du slår till – inventera och känn in bostaden och läget. Titta extra noga på våtutrymmen och värmesystem och tänk på att snön kan förändra tomten en hel del. Om du är intresserad av att köpa ett andelsboende kan du utvärdera platsen genom att hyra ett boende i samma område innan du köper.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se