Previous Next

Här bygger Northvolt fabrik för 40 miljarder

Stadsutveckling

20 oktober 2017

I går kom batteritillverkarna Northvolts efterlängtade besked om var de ska lägga sin storfabrik och sin forskningsanläggning. Bolaget gör nu miljardsatsningar på två orter. Om finansieringen blir klar, vill säga.

I ett drygt år har det rapporterats om bolagets mastodontprojekt. En superfabrik som ska tillverka lithium-ionbatterier, för bland annat elbilar, med den enorma prislappen på totalt 40 miljarder kronor.

Och i går, under en presskonferens på Northvolts huvudkontor i centrala Stockholm, presenterade bolagets vd Peter Carlsson och näringsminister Mikael Damberg vem som får storfabriken samt var bolagets nya forskningsnaläggning ska ligga. 

Den nya fabriken, som spås bli den största i sitt slag i Europa, kommer att byggas i Skellefteå. Förutom att bygget kommer att generera arbetstillfällen kommer fabriken att kunna ge mellan 2 000 till 2 500 nya arbetstillfällen i kommunen.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020. När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt.

Ny forskningsanläggning

Samtidigt som de bygger sin fabrik kommer bolaget även att etablera en stor forskningsanläggning för sina batterier. Denna kommer att ligga i Västerås.

- Det känns helt rätt att Northvolts forskning, utveckling och innovation om framtidens energilösningar hamnar i Västerås, Sveriges energihuvudstad. Nu tar vi ytterligare ett historiskt steg i arbetet med att lösa globala utmaningar i och med att Northvolt kommer till oss med sin forskning och utveckling av världens grönaste batteri, säger Anders Teljebäck (s), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Valet att lägga forskningsdelen i Västerås var självklar för bolaget, menar Peter Carlsson:

- Västerås ligger i framkant gällande forskningen inom energiområdet, och vi satsar därmed på en forskningsanläggning i Västerås. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxidneutralt samhälle, och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i både Skellefteå och Västerås som verkligen visat att de kommer att vara viktiga aktörer i den globala energiomställningen.

Osäker finansiering

Forskningsanläggningen kommer att byggas vid Finnslätten, fastigheten Effekten 12. Anläggningen kommer att stå klar 2019. och Västerås stad påbörjar markarbeten i år.

Northvolt kommer också att ha ett försäljnings- och mottagningskontor på Expectrum i centrala Västerås. Enligt bolaget kommer de i ett inledningsskede att behöva anställa 300 till 400 personer i Västerås.

Det enda som återstår nu är finansieringen som just nu är långt ifrån klar. Northvolt har tidigare annonserat att man räknar med att ta in ungefär 1 miljard kronor i finansiering under andra halvan 2017 men någon färdig runda har ännu inte kommunicerats.

Och det finns de som ser detta som ett högriskprojekt.

- Om de ska få in pengarna måste de nog alliera sig med någon stor aktör, underförstått någon av de största Europeiska biltillverkarna, säger Lars Avellán, pensionerad industriforskare till TT.

Hård marknadskonkurens

Konkurrenssituationen på marknaden för uppladdningsbara batterier bedöms dessutom vara hård, vilket är ytterligare en risk.

- Affärsriskerna är stora. Redan i dag sker 25 procent av litiumbatteriproduktionen i Kina. Det är rätt hård konkurrens, säger Christer Karlsson, professor vid handelshögskolan CBS i Köpenhamn, och fortsätter:

- Måste Europa ha en fabrik i dagens globala värld? Det vet jag inte om man måste.

Det är också långt ifrån självklart att fordonsbranschen kommer att köpa svenska batterier bara för att de tillverkas i Sverige, enligt Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

- De kommer att handla och göra affärer med den leverantör som erbjuder bäst prestanda till bäst pris. Det är så företagspremisserna ser ut, säger han.

Men Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH och forskningsledare på Entreprenörskapsforum är positiv till projektet.

- Det är en dyr historia. Samtidigt är det något som ligger väldigt väl i tiden. Alla ska ju satsa på eldrift inom fordonsindustrin, säger han.

Av Jesper Lögdahl & TT

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se