Previous Next

Hills golfklubb – pionjär i elbilsladdning

Arkitektur

28 maj 2020

World in property var på plats för invigningen av Chargenodes laddpark på Hills Golfklubb i Göteborg. Hittills den enda i sitt slag.

Allt började med en vision från Hills Golfklubb och dess vd Mats Sterner. Han ville satsa stort på laddstationer för elbilar och tittade på hur Tesla hade arbetat, men det visade sig inte finnas något passande koncept för golfklubben.

Då fick han besök av nyatstartade bolag Chargenode med vd Kristian Sanddahl i spetsen. Bolaget presenterade en ny teknisk lösning för hur man laddar elbilar. Inom kort kommer således samtliga 133 parkeringsplatser på golfklubben ha elladdning som möjlighet.

– Vårt system utnyttjar kapaciteten i elnätet på det mest effektiva sättet och styr optimalt med laddning till de bilar som kopplat in sig. Systemet tillhandahåller både 22kW och 7kW uttag. Du ställer in vilken tid du ska åka och systemet ser till att din bil får begärd mängd el. ChargeNodes system är helt unikt och skapar fantastiska möjligheter för anläggningar med många p-platser likt tex kontorsbyggnader/arbetsplatser, golfklubbar, hotell och bostadsrättsföreningar att på ett kostnadseffektivt sätt erbjuda elbilsladdning till många. Vår lösning är mycket hållbar och flexibiliteten i systemet gör det säkrat för framtiden, berättar han för World in Property.

Stor elanpassning

I morse invigdes de första laddstationerna under en ceremoni på Hills och World in Property var på plats. Hills Mats Sterner utvecklade tankarna kring varför han vill satsa på denna investering.

– Det är ju så att bilar kommer bli alltmer anpassade till el i framtiden vare sig det är hybridbilar eller rena elbilar och den resan vill vi vara med på. Det finns ingen som gjort en sådan här satsning i dag och vi får frågor från våra gäster om var det kan ladda sin bil och nu finns det inga som helst hinder. Många andra aktörer har några få laddstationer till sitt förfogande och de kan ju vara upptagna, men här blir det inget problem nu.

Miljötänket ligger långt framme på Hills som även tidigare i år påbörjade ett arbete med en egen solcellsanläggning.

– Tanken är att vi ska kunna vara självförsörjande på el till både laddstationerna och vår övriga verksamhet. Nu står det lite stilla i och med coronautbrottet, men vi ska ta tag i det så snart vi kan.

Flygplats ny kund

Chargenode sitter själva just nu och tittar på utvecklingsmöjligheten för bolaget. De har redan fått en förfrågan från flygplatsen utanför Oslo, Gardermoen, och har även uppvaktats av fastighetsägare.

– Det här konceptet är till för bilar som står länge. Det är inte nödvändigt att ha detta på ett köpcentra, men det är väldigt bra att ha på en flygplats eller i ett bostadshus där bilarna står mellan 6 till 12 timmar i stöten. Vi har haft diskussioner med fastighetsägare som visat sitt intresse, men just nu under rådande omständigheter så tas det inga beslut, men det finns en marknad för detta.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se